A Solidança treballem constantment per fomentar una gestió responsable del residu tèxtil. A Barcelona, comptem amb més de 82 contenidors distribuïts en illes interiors, punts verds de zona i de barri, i altres ubicacions clau de la ciutat. Però per arribar encara més lluny, des de fa dos anys oferim el servei ‘Porta a Porta’.
Aquest servei està pensat tant per a persones que necessiten desfer-se d’una gran quantitat de roba com per a aquelles que, per motius de mobilitat reduïda, necessiten suport logístic. L’objectiu és doble: augmentar la recollida de roba tèxtil per donar-li una segona vida i alhora fomentar la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat social, que participen en diverses fases del procés de tractament del tèxtil.
Durant el segon any d’implementació, coincidint amb el 2024, el servei ‘Porta a Porta’ ha aconseguit recollir més de 12.000 kg de roba, un volum que ha permès evitar quasi 1.000 tones de CO₂. Aquest èxit reafirma la importància d’oferir alternatives accessibles que permetin a la ciutadania adoptar hàbits més sostenibles de manera fàcil i efectiva.
La ciutadania pot sol·licitar el servei trucant al 010, on s’estableix un circuit amb els domicilis dels sol·licitants actiu de dilluns a divendres de 9h a 14h i de 15h a 19h i dissabtes de 9h a 14h.
El servei inclou la recollida de roba de vestir, roba de la llar, calçat i complements. Per optimitzar el transport i la logística, es requereix una quantitat mínima de:
A la Zona Nord de Barcelona (districtes de Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí), la recollida és gestionada directament per Solidança. Un cop recollida, la roba es trasllada a la nostra planta de tractament tèxtil, on passa per un procés de tria, classificació i una correcta traçabilitat.
Les peces aptes per a la reutilització es distribueixen posteriorment a les Botigues Solidança/Roba Amiga, especialitzades en productes de segona mà. Amb aquest procés, no només donem una segona vida a la roba, sinó que també generem oportunitats laborals i fomentem un model de consum més sostenible.
El servei ‘Porta a Porta’ no només fa que la gestió dels residus tèxtils sigui més accessible, sinó que també promou valors com la solidaritat, la sostenibilitat i la inclusió social.
Des de Solidança, volem agrair la confiança i participació de la ciutadania, així com el compromís dels nostres treballadors i col·laboradors. Amb l’esforç de tots, estem construint un model més responsable i circular.