El servei municipal de recollida de voluminosos porta a porta a la comarca del Gironès, impulsat pel Consell Comarcal del Gironès i gestionat per Solidança, s’ha consolidat com una eina essencial per a una gestió eficient i sostenible dels residus voluminosos, promovent-ne tant la reutilització com el reciclatge.
En el quart any del servei, s’han gestionat un total de 292.101 kg de residus voluminosos. D’aquests, 122.181 kg han estat recuperats mitjançant processos de preparació per a la reutilització, donant-los una segona vida i evitant l’emissió de 141.730 kg de CO₂.
Aquesta iniciativa ofereix la recollida de voluminosos porta a porta de mobles i trastos vells a 16 municipis del Gironès, amb l’objectiu de millorar la gestió d’aquests residus i augmentar-ne els percentatges de reutilització. Aquests municipis són: Aiguaviva, Bescanó nucli, Bescanó urbanitzacions, Bordils, Canet d’Adri, Campllong, Cervià de Ter, Flaçà, Fornells de la Selva, Juià, Llambilles, Quart, Sant Andreu Salou, Sant Joan de Mollet, Sant Julià de Ramis i Viladasens.
Els mobles i trastos vells que poden reutilitzar-se, es netegen, reparen i restauren abans d’anar a les nostres botigues Solidança / Roba Amiga, on es posen a la venda com a articles de segona mà. Això permet reduir residus i promoure un consum més responsable. Si algun objecte no es pot reutilitzar totalment, es desballesta i es reutilitzen les peces per a altres reparacions o processos d’upcycling, evitant el malbaratament innecessari i donant una segona oportunitat als materials.
Des de Solidança impulsem aquest servei amb l’objectiu de fomentar la responsabilitat ciutadana, a través d’oferir un fàcil accés a serveis de recollida i promovent així que mobles, electrodomèstics i altres objectes de gran volum no acabin convertint-se en residus innecessaris.
A més de garantir una gestió eficient dels residus voluminosos, aquest servei té un fort impacte social, ja que impulsa la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat. Solidança ofereix oportunitats de treball i formació dins el sector de la gestió de residus, ajudant aquestes persones a adquirir experiència i millorar les seves opcions laborals.
Aquest model permet transformar els residus en noves oportunitats, fomentant tant la sostenibilitat ambiental com una economia més circular i inclusiva als municipis del Gironès.