La diada de Sant Jordi és una de les festivitats més emblemàtiques de Catalunya: llibres, roses i carrers plens d’activitat cultural i comunitària. No obstant això, com qualsevol gran esdeveniment, aquesta celebració també genera un impacte ambiental considerable. Només en un dia, es venen més de 6 milions de roses i milers de llibres a tot el territori.
Des de Solidança, creiem que és possible gaudir d’aquesta jornada tan especial des d’una mirada més responsable, alineada amb els valors de la sostenibilitat i el consum conscient. Per això, proposem algunes idees per viure un Sant Jordi més verd, circular i compromès amb el planeta.
Segons dades recents, només un 4% de les roses que es comercialitzen per Sant Jordi són de producció local. Això vol dir que la gran majoria provenen de milers de quilòmetres de distància, amb l’impacte ambiental que suposa el seu transport i cultiu intensiu.
Per revertir aquesta tendència, es recomana prioritzar roses de proximitat i, si és possible, amb certificacions com el segell Circuit Curt de la Generalitat de Catalunya. També cal evitar embolcalls de plàstic i optar per materials reciclables o prescindir-ne completament.
Una alternativa creativa i sostenible és elaborar roses reutilitzades a partir de materials reciclats. Des de Solidança, a través del projecte Cercle Zero, oferim tallers on es poden crear roses a partir de roba i altres materials reutilitzats, allargant el cicle de vida dels recursos i donant un missatge ambiental clar durant la festa.
El llibre és l’altre gran símbol de la Diada. A l’hora de regalar-ne, una opció cada cop més popular és la compra de llibres de segona mà o l’intercanvi de llibres. Aquesta pràctica dona una nova vida als materials culturals, evita el malbaratament i fomenta un consum cultural més conscient. A les nostres botigues de Solidança/Roba Amiga podràs trobar una gran varietat de llibres de segona mà perfectes per comprar o regalar durant la diada.
Si es prefereixen llibres nous, és important apostar per editorials que treballin amb criteris ambientals: ús de paper certificat FSC o PEFC, impressió amb tintes ecològiques, producció de proximitat i minimització de l’ús de plàstic en l’enquadernació.
Celebrar Sant Jordi de manera sostenible és també una manera de posar en pràctica valors com el respecte pel medi ambient, la responsabilitat social i la solidaritat. Escollir roses i llibres amb criteri, reutilitzar materials o participar en activitats d’intercanvi són accions petites, però significatives, que poden marcar la diferència.
Aquest 2025, des de Solidança us animem a viure un Sant Jordi més conscient i circular, on la cultura i l’amor també vagin de la mà amb el respecte pel nostre entorn.
Molt bona diada de Sant Jordi!