Qui som?

Cooperació Fandema

Solidança juntament amb Mbolo Association a l’any 2009 van iniciar el projecte Fandema, un projecte de desenvolupament local, comunitari i sostenible que promou l’apoderament de dones mitjançant la formació i l’emprenedoria local.

En mandinga, Fandema significa ajuda’t a tu mateix.

Ens guia el proverbi africà: “Where a woman rules, streams run uphill” per atansar l’esperança que aquelles activitats que les dones s’impliquen poden esdevenir majestuoses i s’aconsegueixen fites insospitades. Aquest és el rumb que pren Fandema, d’opció digna i innovadora de futur per a les dones amb un exemple pioner i únic a la regió de West Àfrica:

La formació de dones per esdevenir instal·ladores de plaques solars i la formació de professores en metodologia d’aprenentatge significatiu.

Actualment, el projecte està sent emblemàtic i de referència a l’Àfrica de l’Oest per a l’l’empoderament de la dona a través de l’accès a l’energia renovable, aportant qualitat i innovació mentre es redueix la desigualtat en un món més sostenible..

El projecte de cooperació de Fandema s'està consolidant com un centre d'excel·lència en la formació d'instl·ladores solars. Enguany ha signat un conveni amb la companyia d'electricitat (NAWEC) per a formar a 30 dones per a ser aptes per a treballar en la major instal·lació solar per a iniciar la descarbonització del sector energètic a Gàmbia el 2023.

Les dones instal·len el sistema solar de mínim 5kWp i operen les diverses activitats econòmiques que implusen una millora en la comunitat i redueixen les tasques domèstiques de les dones en una perspectiva d`eficiencia energètica i sostenibilitat.

Quines accions hem fet aquest any?

 • Acció per a la conservació del bosc comunal anomenat Mori Kunda a Tujereng per part de Sant joan Despí
 • Representatns de Mbolo Association assisteixen a la COP27 a Sharm-el-Sheik, per presentar la línia de treball de l'associació
 • Representatns de Mbolo Association assisteixen a la COP27 a Sharm-el-Sheik, per presentar la línia de treball de l'associació
 • Enformtiment del model de mercat amb AMB al Ya Fatou Market a Tallinding
 • Sensibilització sobre prevenció i gestió de residus orgànics a 2000 dones venedores i a operaris municipals
 • Actuacions de prevenció de residus amb el suport de l'Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat

Destaquem la posada en funcionament de 3 SMFPs en el sector de la pesca artesanal on es produeixen fins a 400kg de gel per a l'activitat dels pescadors. Donar accés a gel permet reduir el malbaratament del peix que no s'ha preservat correctament.


Com pots col·laborar?

Si ets un ajuntament:

Si ets ciutadania:

 • Fes-te voluntari/a.

 • Dóna material.

 • Fes una aportació econòmica.

Si estàs interessat/da en donar suport a Fandema, contacta amb nosaltres:

93 685 44 34

Aquest projecte també rep el suport de GEF-UNIDO.

 • Cat
 • Cast