Qui som?
Cooperació Fandema
Solidança juntament amb Mbolo Association a l’any 2009 van iniciar el projecte Fandema, un projecte de desenvolupament local, comunitari i sostenible que promou l’empoderament de dones mitjançant la formació i l’emprenedoria local.
Com pots col·laborar?
Si ets un ajuntament:
Si ets ciutadania:
- A través de donacions econòmiques des del
- Fons Català de Cooperació .
- Fes-te voluntari/a.
- Dóna material.
- Fes una aportació econòmica.
Si estàs interessat/da en donar suport a Fandema, contacta amb nosaltres:
93 685 44 34
En mandinga, Fandema significa ajuda’t a tu mateix.
Ens guia el proverbi africà: “Where a woman rules, streams run uphill” per atansar l’esperança que aquelles activitats que les dones s’impliquen poden esdevenir majestuoses i s’aconsegueixen fites insospitades. Aquest és el rumb que pren Fandema, d’opció digna i innovadora de futur per a les dones amb un exemple pioner i únic a la regió de West Àfrica:
La formació de dones per esdevenir instal·ladores de plaques solars i la formació de professores en metodologia d’aprenentatge significatiu.
Actualment, el projecte està sent emblemàtic i de referència a l’Àfrica de l’Oest per a l’l’empoderament de la dona a través de l’accès a l’energia renovable, aportant qualitat i innovació mentre es redueix la desigualtat en un món més sostenible..
El projecte de cooperació de Fandema s'està consolidant com un centre d'excel·lència en la formació d'instl·ladores solars. Enguany ha signat un conveni amb la companyia d'electricitat (NAWEC) per a formar a 30 dones per a ser aptes per a treballar en la major instal·lació solar per a iniciar la descarbonització del sector energètic a Gàmbia el 2023.
Les dones instal·len el sistema solar de mínim 5kWp i operen les diverses activitats econòmiques que implusen una millora en la comunitat i redueixen les tasques domèstiques de les dones en una perspectiva d`eficiencia energètica i sostenibilitat.
Quines accions hem fet aquest any?
- Acció per a la conservació del bosc comunal anomenat Mori Kunda a Tujereng per part de Sant joan Despí
- Representatns de Mbolo Association assisteixen a la COP27 a Sharm-el-Sheik, per presentar la línia de treball de l'associació
- Representatns de Mbolo Association assisteixen a la COP27 a Sharm-el-Sheik, per presentar la línia de treball de l'associació
- Enformtiment del model de mercat amb AMB al Ya Fatou Market a Tallinding
- Sensibilització sobre prevenció i gestió de residus orgànics a 2000 dones venedores i a operaris municipals
- Actuacions de prevenció de residus amb el suport de l'Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat
Acutalment hi ha 11 plataformes multifuncionals solars funcionant a 3 regions del país (North Bank, Central rIver Region i West Coast Region). La innovació promoguda el 2023, s’ha centrat en l’ampliació del sistema solar de 3kWp a 5kWp per una granja de pollastres a Sinchu ALagie, la instal·lació de 10kWp per operar la cadena de valor dels cacauets a Fass i l’ampliació en 5kWp del sistema de fabricació de gel per a la pesca a Kartong.
Gestió de residus orgànics de Tujereng a 12 mercats de Kanifing
Tujereng és el primer municipi gambià amb recollida segregada de FORM i FIRM en tres dels seus barris, Mori Kunda, Baduma i Jabang Kunda. Aquesta iniciativa d’aposta per l’economia circular, anomenada Tujereng Jambandoo, reb el suport de Mbolo Association, Solidnaça, AMB, Ajuntament de Torrelles, Santa Coloma de Cervelló i Molins de Rei amb l’estreta col·laboració del VDC (Village Development Committee).
-Els residus orgànics es recullen sis dies a la setmana a través d'un sistema comunitari porta a porta. Cada carrer té un bujol comunitari dipositat exclusivament en el recinte tancat d’una casa. Un cop recollits es transporten mitjançant tricicles elèctrics a la planta de compostatge comunitari per a la seva transformació en compost ric en nutrients.
-D'altra banda, els residus inorgànics, es recullen setmanalment i porta a porta a la zona pilot de la recollida de FORM. Un cop recollits, els residus es transporten a l’abocador de Tambana, gestionat pel Brikama Area Council (BAC).
Aquest projecte també rep el suport de GEF-UNIDO.