Avui participem en la Jornada ‘Fem camí cap al residu zero’, sobre experiències de prevenció de residus, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona.
La jornada sobre experiències d’èxit de prevenció de residus s’ha celebrat a la Sala Moragues d’El Born Centre de Cultura i Memòria i s’ha emmarcat en quatre blocs temàtics:
• Evitem els plàstics d’un sol ús
• Aprofitem els aliments
• Allarguem la vida útil de la roba
• Reparem i intercanviem.
Nati Yesares, responsable de l’àrea de medi ambient de Solidança, ha explicat l’èxit del servei d’arranjament tèxtil de la Didaltruck, com és el seu funcionament i quins són els resultats aconseguits.
La Didaltruck és un servei d’autoreparació mòbil, dedicat a empoderar a la ciutadania en el món de la costura i l’arranjament tèxtil. L’objectiu és donar eines a la població perquè sàpiguen arreglar i transformar les seves peces de roba trencades o en desús, per allargar la seva vida útil i evitar que esdevinguin residu.
Coneix més sobre aquest servei a l’Instagram de @cerclezero.cat o a la web www.cerclezero.cat
La darrera dècada ha estat crucial en el desplegament de polítiques de prevenció de residus a la ciutat de Barcelona. Amb el llançament del primer Pla de prevenció de residus (2012-2020), es posa sobre la taula la importància del compromís amb el repte de reduir la generació de residus, tot consolidant accions de prevenció a la ciutat, fomentant la participació activa dels diferents agents socials i econòmics i incidint en la sensibilització ciutadana.
El Pla residu zero de Barcelona 2021-2027 integra l’estratègia Residu zero en la planificació de la gestió de residus a la ciutat, repensant les polítiques de prevenció de residus des d’aquest nou paradigma i amb la intenció de contribuir a la mitigació de la crisi climàtica, un dels grans reptes del segle XXI.
És per això que la Regidoria d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona organitza aquesta jornada específica de prevenció de residus i mostrar experiències d’èxit que ja estan en marxa.