Solidança gestiona més de 28 tones de RAEE el 2024, evitant 114.000 kg de CO₂

Els Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics (RAEE) són el flux de residus que més creix a escala mundial. Per això, des de Solidança treballem per donar-los una segona vida a través del nostre servei de Preparació per a la Reutilització (PxR), garantint així una gestió sostenible i responsable d’aquests materials.

Durant el 2024, el nostre taller de RAEE ha gestionat 28.626 kg de residus electrònics, dels quals s’ha aconseguit un 20% de reutilització en línia blanca, retornant aquests aparells al mercat a través de les botigues Solidança de segona mà. Aquest procés no només allarga la vida útil dels dispositius, sinó que també ha suposat un estalvi de 114.418 kg d’emissions de CO₂ a l’atmosfera.

Aquesta activitat té un gran impacte ambiental positiu, però també esdevé una eina fonamental per a la inserció sociolaboral. Els llocs de feina relacionats en la gestió i recuperació d’aquests residus són destinats a la inserció de persones en situació de vulnerabilitat social, oferint-los formació i acompanyament a través d’itineraris d’inserció sociolaboral per millorar les seves oportunitats laborals.

Per què és important la correcta gestió dels RAEE?

Els RAEE inclouen una àmplia gamma de dispositius, des de telèfons mòbils i tauletes fins a rentadores o televisors. La seva producció ha augmentat exponencialment, passant de 7,6 milions de tones comercialitzades el 2012 a 13,5 milions el 2021 només a la UE. Malgrat aquest creixement, només un 17,4% es gestiona correctament, mentre que la resta es perd en circuits no controlats.

Aquests residus contenen materials valuosos i escassos, com metalls i ceràmiques, identificats per la Comissió Europea com a primeres matèries crítiques per la seva rellevància en la indústria i les tecnologies netes. A més, alguns RAEE poden contenir substàncies perilloses o contaminants, com els clorofluorocarburs (CFC) presents en sistemes de refrigeració o retardants de flama en components electrònics.

Per aquest motiu, des de Solidança impulsem un model de gestió que combina sostenibilitat, economia circular i inclusió social, garantint que cada residu tingui la millor sortida possible, minimitzant-ne l’impacte ambiental i fomentant la reutilització de la majoria dels materials utilitzats en la seva creació.

A més, Solidança ha incorporat millores com l’adquisició d’una trituradora de discs durs i una màquina de trituració de cablejat. També es va instal·lar un circuit tancat d’aigua per a la prova d’electrodomèstics de gamma blanca, que ens ha permès fer un estalvi del 80% del consum d’aigua per a proves d’electrodomèstics. 

Si voleu conèixer més sobre el procés de reciclatge que duem a terme amb els residus RAEEs, us animem a veure el programa sobre recondicionament de telèfons mòbils que ens va dedicar Planeta R (RTVE).