El municipi del Baix Llobregat treballa per combatre l’emergència climàtica i vulnerabilitat social posant a disposició de la ciutadania 63 contenidors de Solidança/ Roba Amiga.
Les ciutadanes i ciutadans de Viladecans han demostrat novament el seu compromís ambiental incrementant un 12% la recollida de roba, dipositant un total de 220.144 kg de roba en desús als contenidors taronges Solidança/Roba Amiga repartits arreu del municipi. A partir de les donacions de roba en desús s’ha evitat 1.818.383 kg d’emissions de CO₂ a l’atmosfera, evitant que la roba es converteixi en rebuig i fomentant l’economia circular amb valor social.
Així doncs, el gest de dipositar roba als contenidors Solidança/ Roba Amiga, ha permès assolir fites ambientals que converteixen al municipi de Viladecans en un dels territoris referents en recollida de tèxtil, recollint 3,27 kg per habitant i any, un 9% que l’any anterior, una bona dada que queda per sobre de la mitjana catalana (2,35 kg per habitant i any).
A més del compromís amb la recollida de roba, Viladecans disposa d’una deixalleria amb un model únic, reconegut com de 3a Generació, que ofereix un ventall d’activitats enfocades a la millora ambiental, a més de la recollida de roba, fomentant circuits de reutilització i promovent el desenvolupament d’itineraris d’inserció sociolaboral. Disposa de diversos espais per poder fer-ho possible:
Dins del marc de prevenció de residus, Viladecans també ofereix altres activitats de Cercle Zero, sumant un total de 56 serveis realitzats entre els serveis d’autoreparació, la DidalTruck, la ReparaTruck i altres tallers i activitats en fires. La participació ciutadana ha estat destacable, amb un total de 362 persones implicades, fet que reafirma Viladecans com una de les ciutats més actives en la prevenció de residus. Gràcies a la iniciativa de totes aquestes persones, el 2024 s’han aconseguit estalviar més de 200 kg de residu tèxtil i de residus elèctrics i electrònics en els diferents serveis, contribuint així a un model de consum més sostenible i responsable.
Enguany amb l’aplicació de la nova Llei 07/2022 de gestió de residus i sòls contaminants, es marca un futur del reciclatge a Espanya i ens ajudarà a avançar cap a l’economia circular i el residu tèxtil en l’àmbit normatiu. És així com Solidança, juntament amb Viladecans, segueixen compromeses en l’impuls de la gestió del tèxtil aportant una correcta gestió i apostant per l’economia circular a través de la reutilització així com seguir enfocada en l’economia social a través de la inserció sociolaboral.
La nova directiva busca protegir el medi ambient, la salut i el benestar de la ciutadania mitjançant la prevenció i reducció dels residus, la millora de l’eficàcia de l’ús dels recursos i la reducció de l’impacte dels productes plàstics al medi ambient. Per a les entitats socials dedicades a la gestió dels residus, és una normativa que dona impuls a la nostra tasca i ens beneficia en el seu desenvolupament.
L’aposta de Solidança/Roba Amiga no només consisteix en una tasca i compromís ambiental, sinó també en l’acompanyament individualitzat i holístic de la persona a través del seguiment d’itineraris d’inserció sociolaboral per a persones en situació de vulnerabilitat social. En aquest sentit, Solidança treballa en col·laboració amb els Serveis Socials per a la inserció de 4 persones a través de la contractació en el municipi. Aquestes contractacions permeten l’adquisició d’hàbits laborals i capacitats tècniques que les acosten al món laboral a través de llocs de treball vinculats a la gestió dels residus. D’altra banda, s’ha ofert una formació ocupacional per a 4 persones en situació de vulnerabilitat social del municipi.
Viladecans també vol sensibilitzar a la població envers la problemàtica ambiental i social de la indústria tèxtil amb la realització de 3 campanyes d’educació ambiental al municipi on s’han recollit 60 kg de roba i calçat a una escola del municipi. També s’han realitzat i 6 activitats i tallers d’educació ambiental i per a la sostenibilitat a les escoles amb campanyes de recollida de roba i calçat sensibilitzant a 130 alumnes.