L’economia social al centre: el Parlament de Catalunya dona suport al model d’inserció sociolaboral i gestió de residus de Solidança 

Sant Just Desvern, 23 de maig de 2025. Solidança, entitat referent en la inserció sociolaboral i gestió responsable dels residus, ha rebut avui la visita institucional del molt honorable president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, a la seva planta central. La visita s’emmarca en el reconeixement per la Creu de Sant Jordi 2024 que va rebre Solidança, i posa en valor la tasca imprescindible que desenvolupa des de fa més de 25 anys al servei d’una societat més justa, inclusiva i sostenible. 

Aquest gest institucional reforça el paper clau de l’economia social i solidària com a eina transformadora davant dels grans reptes socials i ambientals que afrontem com a societat. El president Rull ha estat rebut pel gerent de Solidança, Marc Pintor, i per l’equip directiu de l’entitat, amb qui ha pogut conversar sobre els reptes i les potencialitats del model d’economia social i circular. Durant la visita, ha mostrat un interès especial a conèixer de primera mà el funcionament d’un projecte basat en un model d’economia circular amb impacte social, que combina la gestió responsable de residus amb la formació, contractació i acompanyament de persones en situació de vulnerabilitat social. 

El president ha recorregut les diferents àrees de treball de la planta, com la nau de classificació de roba, on tot el tèxtil és triat segons qualitat i composició —un procés pel qual aquest any han passat més de 8.400 tones de roba. També ha pogut conèixer algunes de les 293 persones que enguany han format part dels itineraris d’inserció sociolaboral de Solidança, a través dels quals reben contractació, formació i acompanyament per part de les nostres tècniques.

Durant la trobada, Solidança també ha compartit amb el president iniciatives com el programa Xecs Inclusius, que permet cobrir necessitats bàsiques de roba amb dignitat i ha beneficiat més de 1.500 persones derivades de Serveis Socials. Així mateix, s’han presentat alguns dels projectes d’innovació tèxtil que impulsa l’entitat —com RETEXCAT, Circular Upcycling, Circutex i CircularWool— amb l’objectiu de construir una indústria tèxtil catalana més sostenible, ètica i circular. 

La visita del president Rull posa en valor la contribució del tercer sector a la cohesió social i la sostenibilitat ambiental, alhora que visibilitza la necessitat d’un suport decidit per part de les institucions a les empreses d’inserció i a l’economia social, que assumeixen un doble repte: garantir una inserció laboral de qualitat i una gestió ambiental compromesa. 

Avui, el Parlament ha fet un pas més en el suport institucional a un model que ja està transformant el país, i que necessita, més que mai, la complicitat de la ciutadania i de les polítiques públiques per continuar avançant cap a una societat més justa i sostenible.  
 

Visibilitat a l’economia social i solidària: projectes de llei i reconeixements  

La visita institucional del president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, a la planta de Solidança no només posa en relleu la tasca de l’entitat, sinó que també reflecteix el compromís creixent de les institucions catalanes amb l’economia social i solidària. Aquest suport es manifesta tant en reconeixements com la Creu de Sant Jordi com en iniciatives legislatives que busquen consolidar aquest model econòmic. 

La Creu de Sant Jordi atorgada enguany a Solidança reconeix aquesta trajectòria compromesa: 

“Pel seu cabdal esforç en favor d’una societat més igualitària i justa, gràcies a la seva excel·lent labor d’inserció sociolaboral (…). Un treball molt valuós, que conjuga la lluita social amb la mediambiental, per tal de millorar la vida de la gent.” 
(Proposta de la consellera de Cultura, Sònia Hernández) 

Solidança ha estat una de les entitats socials reconegudes amb aquest guardó el 2024, juntament amb altres fundacions i entitats que també treballen en la inserció sociolaboral de col·lectius vulnerables. Aquestes distincions evidencien una aposta clara per part de la Generalitat per reforçar i visibilitzar el paper transformador de l’economia social i solidària. 

Paral·lelament, el Parlament de Catalunya està treballant en el Projecte de Llei de l’Economia Social i Solidària, una iniciativa que busca establir un marc normatiu específic per a aquest sector. Aquesta llei pretén reconèixer formalment les particularitats de les entitats socials, facilitar-ne el finançament i promoure’n la contractació pública, consolidant així el seu paper com a agents clau en la cohesió social i la sostenibilitat ambiental. 

Aquests avenços legislatius i reconeixements institucionals són fonamentals per garantir la continuïtat i l’impacte de projectes com el de Solidança, que combinen la gestió responsable dels residus amb la inserció sociolaboral, contribuint a una societat més justa i sostenible. 

Entrada similar