Col·laborem amb REBAG, el projecte de bosses retornables al Mercat de Gavà

El passat 29 de gener es va engegar la prova pilot del projecte Rebag al Mercagavà. Aquesta prova pilot, que durarà fins al pròxim 29 d’abril, promou la reducció de l’ús de plàstic, el foment de l’economia circular i la inclusió social gràcies al projecte REBAG de bosses retornables, reutilitzables i socials. Aquest projecte és una iniciativa de Bolseta BCN i GoZeroWaste dintre de la cooperativa sense ànim de lucre Circular BCN SCCL i es porta a terme al mercat municipal Mercagavà amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gavà, la Diputació de Barcelona i Solidança. 
 
El projecte REBAG combina dos principis claus per la prevenció en la generació de residus, el de reutilització i el de retornabilitat, i a més ho fa amb impacte social positiu, ja que les bosses les fabriquen, localment a Barcelona, persones en risc d’exclusió social. 
 
Els comerciants que es volen adherir a la prova pilot reben les bosses fetes amb materials duradors que permeten a la seva clientela emportar-se la compra a casa amb una bossa retornable i d’aquesta manera no generen un residu addicional . Posteriorment, el client pot retornar la bossa a la parada per ser higienitzada i tornada a posar en circulació per a la seva reutilització. Aquesta operativa serà duta a terme per Solidança. De moment s’han incorporat a la prova tres tipus de bossa, petita, de càrrega i pel pa. 
 
Una pràctica sostenible amb la qual: 
 
· El Mercat consumirà menys bosses d’un sol ús, per la qual cosa acaba generant una menor despesa per la compra de bosses. 
 
· Genera un estalvi al consumidor, perquè el cost de les bosses de plàstic actualment ja és assumit pels clients. 
 
· S’impulsa un canvi d’hàbits, donant a conèixer i promovent hàbits sostenibles entre la població, tot generant consciència ambiental. 
 
El servei funciona amb un sistema senzill de dipòsit que recull la parada quan entrega la bossa i que un cop el client retorna la bossa se li reintegra també el dipòsit. Hi ha una fase digital en marxa que permetrà que el servei funcioni també per un APP. 

Esperem que aquesta iniciativa doni resposta a les necessitats en prevenció de residus dels mercats municipals i que les comerciants i la clientel·la es sensbilitzi envers les bosses reutilitzables i l’aposta per les iniciatives promogudes per entitats socials.  

  • Cat
  • Cast