Avui, 25 de novembre, commemorem el Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència de Gènere. Des de Solidança reivindiquem aquesta data realitzant diferents accions per visibilitzar els efectes de la violència patriarcal i plantar cara al masclisme.
Enguany, volem denunciar com la violència masclista va més enllà de les agressions físiques: s’amaga en formes subtils i violències invisibles, sovint estructurals, que acostumen a ser els passos previs al maltractament explícit i socialment reconegut. Per aquest motiu, és molt important tenir les eines per saber detectar la violència de gènere en totes les seves formes, tant per a víctimes com per a agressors. Conèixer els comportaments opressors que hem adquirit en l’actual societat capitalista patriarcal, ens ajuda a evitar-los, prevenir-los i denunciar-los.
Enguany, ens adherim al manifest del 25-N del col·lectiu Novembre Feminista, que fa una crida a denunciar que les violències masclistes no són fets aïllats sinó “violències estructurals” i utilitza la frase cèlebre de Gisèle Pelicot, “la vergonya i la por, cap als agressors”, per activar un canvi en la percepció de les desigualtats enfocada en l’agressor.
Novembre Feminista també demana una mobilització massiva al carrer per “enderrocar el sistema capitalista, heteropatriarcal, militarista, racista i colonial“. I fan una crida a la “unitat d’acció” per fer front a totes les formes i expressions del masclisme, des de la diversitat i la llibertat.
El manifest destaca la importància d’unir-nos en la denúncia de les violències masclistes com a violències estructurals vinculades a un sistema opressor, i no com a fets individuals i aïllats.
Des de Solidança d’acord amb el manifest de Novembre Feminista, exigim polítiques públiques efectives per fer front la violència de gènere, protocols accessibles a tota la diversitat de dones, la incorporació urgent d’una perspectiva de gènere en el sistema judicial, el dret a un habitatge digne i assequible, l’eliminació de la discriminació burocràtica, el reconeixement de les treballadores de la llar i les cures, una educació efectiva-sexual obligatòria i la regulació de les plataformes digitals per evitar la difusió de la violència estructural.
Pots consultar el Manifest adherit en aquest enllaç.