Participem en l’elaboració del mapa d’impactes ambientals del teixit

Avui dijous 26 de setembre, s’ha realitzat una dinàmica participativa per l’elaboració d’un mapa dels impactes ambientals del Sud Global del teixit i la moda de Barcelona en clau de justícia global amb la participació de l’Ajuntament de Barcelona, LaFede i SETEM Catalunya.

Han participat diferents grups, entitats, organitzacions i institucions, entre les quals ha anat la Nati Yesares, responsable de medi ambient de la Fundació Solidança. A través de diferents preguntes s’ha pogut posar en comú diferents dades i opinions. S’han tractat temes del cicle de la vida tèxtil i les seves fases, el seu impacte ambiental i social i les bones pràctiques d’actuacions i plans d’acció municipals.

Els resultats d’aquesta dinàmica serviran per a la realització d’un primer esborrany amb l’objectiu de donar visibilitat a impactes ambientals al Sud global del consum de roba de Barcelona, indicant diferents projectes i iniciatives estratègiques que s’hagin decidit destacar durant la dinàmica.

La indústria tèxtil en particular és la segona indústria més contaminant del món quant a emissions de CO₂ segons dades de la Conferència de l’ONU sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD). Es calcula que a Catalunya només es recull selectivament un 12% del residu tèxtil que es genera i que el 88% restant acaba a tractament finalista (abocador o incineració) sense ser ni recuperat ni reciclat. La quantitat d’aigua, energia i matèries primeres que es fa ús en la indústria tèxtil és excessivament elevada.

És per aquest motiu que es vol conscienciar a la ciutadania de l’impacte ambiental a través de l’elaboració d’un mapa que mostri quin és el seu grau de responsabilitat i quines alternatives viables hi ha damunt la taula per donar resposta a aquesta problemàtica.

Solidança, a través del Programa Roba Amiga fa anys que treballem per ajudar a persones en situació de vulnerabilitat social a través de la gestió del residu tèxtil per contrarestar aquest impacte ambiental, promovent una economia circular a través de diversos projectes.