Roba Amiga omple el CaixaForum per presentar el potencial social i sostenible de la gestió del residu tèxtil

Durant la primera jornada del sector, Barcelona posa en valor les entitats socials com a creadores de llocs de treball per persones en situació de vulnerabilitat social

El missatge principal de la I Jornada sobre la gestió del residu tèxtil com a motor de l’economia social i solidària, celebrada aquest 8 de juny al Caixaforum de Barcelona, ha estat “la importància de la tasca de les empreses de l’economia social que lideren el sector del residu tèxtil”. L’esdeveniment ha comptat amb la participació d’entitats del tercer sector, administracions públiques i ciutadania. La trobada ha estat oberta per Isabel Gimeno, directora de Solidança/Roba Amiga, l’entitat organitzadora de la trobada i per Álvaro Porro, Comissionat de l’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona.

Tant Solidança/Roba Amiga com l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i entitats participants s’han mostrat unànimes en destacar la necessitat urgent que l’administració pública, universitats, empreses i la ciutadania en general, col·laborin per poder incrementar el nivell de reciclatge i reutilització de roba. Avui dia aquesta xifra de residu tèxtil que es gestiona se situa al voltant del 10,5%, segons l’Agència de Residus de Catalunya.

Motor de l’economia social i solidària

A la primera part de la jornada, s’ha posat de manifest el marge de creixement que hi ha per a l’ economia social i el repte que representa la gestió correcte del residu tèxtil.

A l’àmbit municipal, el Director de Neteja i Gestió de Residus de l’Ajuntament de Barcelona, Carlos Vázquez, ha explicat el model inclusiu i de foment de l’economia social en la gestió del residu tèxtil a la ciutat. Mentre Roba Amiga ha esmentat la seva tasca d’inserció a través del residu tèxtil. En total, genera 248 llocs de treball.

Paolo Ferraresi, Finantial and Development Manager, de RREUSE, ha exposat els casos d’èxit europeus de gestió del tèxtil amb entitats socials. Aquesta organització representa entitats socials comunitàries que treballen amb la reutilització, reparació i reciclatge, i vol que la Unió Europea i els governs nacionals vagin un pas més enllà del reciclatge i la gestió de residus. El seu objectiu és promoure la cultura del secondhand first (de l’anglès, segona mà primer).

Innovació i futur en l’àmbit ambiental i social

A més del potencial de generar ocupacions a través de la gestió del residu tèxtil, el sector també té la capacitat d’impulsar l’economia circular, al esdevenir-se proveïdor de matèries primeres per a altres empreses, com ara les de moda sostenible. Aquest panorama de futur ha estat introduït per Pilar Chiva, d’Àrea d’Economia Circular de l’ARC.

Durant la segona part de la jornada, s’han explicat exemples d’innovació en reciclatge tèxtil a l’àmbit europeu, de la mà de RREUSE i, com a exemple local, s’ha presentat Backtoeco, una marca de Barcelona dedicada al upcycling a partir de texans, és a dir, que produeixen noves peces de roba a partir de la reutilització d’aquestes.

Per ajudar a conscienciar els assistents sobre la importància de reduir, reutilitzar i reciclar, l’Associació Espanyola de Recuperadors d’Economia Social i Solidària (AERESS) ha explicat com funciona la seva calculadora de CO2 i social.

Per tancar l’esdeveniment, el president de Solidança Josep María Fisa, ha fet una crida als participants a sumar esforços davant els nous reptes que tenim. L’economia social ha de continuar creixent en la gestió del residu tèxtil a Catalunya i així poder donar més oportunitats a més persones en situació de vulnerabilitat social. “Hi ha molt marge per generar llocs de treball a partir de l’increment de la recollida d’aquest residu.”, ha sentenciat.

 

Esdeveniment organitzat per Solidança/Roba Amiga i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Obra Social “la Caixa”.

> Pots accedir a les presentacions de la jornada AQUÍ!

> Vols veure les imatges de la jornada? Visita la nostra galeria de Facebook!

> I també pots veure les publicacions a premsa a la secció del web -> Actualitat