El passat 22 de gener, Solidança va acollir a les seves instal·lacions de Sant Just Desvern la segona sessió plenària del projecte RETEXCAT, una iniciativa pionera destinada a fer del sector tèxtil una indústria més responsable i sostenible, basada en l’ecodisseny i la circularitat del teixit. Aquesta trobada va reunir representants de marques de moda, empreses industrials i entitats socials compromeses amb el desenvolupament d’un model tèxtil més responsable, per analitzar els avenços aconseguits i definir les pròximes fites del projecte.
RETEXCAT s’emmarca sota el paraigua del Pacte per la Moda Circular i compta amb el suport i cofinançament de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). Amb aquest projecte es busca revolucionar el procés industrial del reciclatge tèxtil post-consum amb la integració de totes les fases i actors involucrats en el reciclatge. L’objectiu és establir processos estandarditzats i eficients que permetin transformar residu tèxtil post-consum recollit als contenidors en matèria primera secundària d’alta qualitat, introduint-la de manera consolidada al mercat a través de la col·laboració de les diferents empreses i entitats.
La jornada va començar amb una visita guiada per la planta de preparació per a la reutilització tèxtil de Solidança, com a entitat socioambiental que forma part del projecte en la gestió i recollida del residu tèxtil postconsum. Durant el recorregut, els participants van conèixer el funcionament del sistema de classificació de roba, que separa els materials en tres categories segons el seu estat i composició: peces reutilitzables, reciclables o, si no és possible, en rebuig gestionat de forma responsable. Aquesta visita va permetre mostrar com apliquem la circularitat tèxtil a través de la gestió de residus amb l’objectiu de promoure la inserció sociolaboral i la formació professionalitzadora de persones en situació de vulnerabilitat.
La sessió plenària va començar a les 12 hores amb la presentació de la nova pàgina web de RETEXCAT, un espai on compartir els objectius i els avenços del projecte amb tots els agents implicats i la ciutadania. Durant la presentació, a més, es va posar al dia a tots els assistents de l’estat general del projecte, que actualment es troba en la fase de confecció, i un balanç general dels kilograms recollits i reutilitzats.
La segona part de la jornada va consistir en una taula rodona d’aprenentatges en què els membres van conduir un debat enriquidor sobre com millorar l’eficàcia del reciclatge tèxtil dins del sector. Els participants van posar de manifest els aspectes de millorar del projecte i com fomentar les parts positives, fent una reflexió de l’estat en què es troba el mercat actualment a Catalunya i les dificultats que suposa treballar amb tèxtil post-consum.
La sessió va concloure amb un resum dels pròxims passos del projecte, enfocats a continuar avançant cap a una indústria tèxtil més sostenible.
Solidança continuarà treballant cap a una moda circular, compromesa amb la creació d’un sistema de reciclatge tèxtil eficient, que no només redueixi l’impacte ambiental del sector, sinó que també fomenti la creació de nous llocs de treball i oportunitats per a les empreses implicades, sobretot en un sector social com el nostre.
Amb el suport de:
Impulsat en el marc del Pacte per a la Moda Circular (PxMC)