Solidança forma part del projecte RETEXCAT, una iniciativa ambiciosa que revoluciona el procés industrial del reciclatge tèxtil postconsum. Aquest projecte busca transformar la manera com es gestionen els residus tèxtils, establint un sistema que permeti la seva recuperació i reutilització per a la producció de peces de roba de qualitat. L’objectiu de RETEXCAT és crear un flux continu de matèria primera secundària que alimenti el mercat de la moda, a través de la recollida i la transformació del tèxtil rebutjat.
Un sistema més sostenible i eficient
RETEXCAT proposa una visió integradora que abasta des de la recol·lecció selectiva de tèxtils fins a la seva transformació en nous productes. Aquesta cadena de valor, en què Solidança hi té un paper fonamental, implica la col·laboració de 6 marques de moda (com BOBOLI, MANGO, SIMORRA, SITA MURT, SYSTEMACTION i YERSE) i 9 empreses industrials (entre elles, ESTAMPADOS DAMF, HILATURAS RUBIO, HILOSA, PAGÈS VALENTÍ, PLANAFIL, PICVISA, TRITURATS LA CANYA, SOLIDANÇA i TEXTIL BCH). Aquesta xarxa d’actors treballa conjuntament per establir estàndards i pràctiques comunes que garanteixin l’eficiència del reciclatge tèxtil.
Un dels grans pilars de RETEXCAT és la creació d’una indústria més responsable i sostenible, basada en l’ecodisseny i la circularitat. Solidança, com a membre actiu, participa en la promoció d’un canvi cap a un model de moda circular que permeti reduir el malbaratament i la contaminació. Les marques participants podran implementar pràctiques d’ecodisseny, millorant així la seva competitivitat i capacitat d’innovació en un mercat cada cop més exigent.
Per les empreses industrials, RETEXCAT representa una oportunitat per accedir a nous mercats, millorar la seva capacitat d’innovació tecnològica i augmentar la competitivitat. Les marques de moda, per la seva part, podran connectar més estretament amb els seus consumidors i anticipar-se a les noves normatives de sostenibilitat, millorant la seva imatge de marca. A través del projecte, Solidança col·labora en el procés de formació i acompanyament per a l’adopció de pràctiques circulars.
En quina fase es troba el projecte?
El projecte RETEXCAT continua avançant en la seva fase de reciclatge tèxtil. Recentment, un lot de cotó blanc seleccionat ha arribat a Triturats la Canya, on ha estat processat i convertit en borra tèxtil reciclada 100% post-consum. El procés inclou tallar la roba en petits trossos, homogeneïtzar-la i triturar-la fins a obtenir la borra, que serà la base per a la creació de nova fibra secundària i, posteriorment, fil per a nous teixits. Aquest pas marca un avenç significatiu cap a la sostenibilitat i la circularitat en el sector tèxtil.
Un repte compartit: transformar el sector tèxtil
RETEXCAT s’emmarca en el Pacte per a la Moda Circular, una iniciativa amb més de 100 empreses adherides que treballen conjuntament per fer front als reptes del sector tèxtil. Aquest pacte busca establir objectius comuns i generar instruments que permetin la transformació cap a un model econòmic més circular i sostenible.
El projecte compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i amb la coordinació tècnica de DATAMBIENT i MODACC, que supervisen la interacció entre les diferents baules de la cadena industrial.
Un futur més sostenible per al tèxtil
Des de Solidança, estem compromeses amb la creació d’un sistema de reciclatge tèxtil eficient, que no només redueixi l’impacte ambiental del sector, sinó que també fomenti la creació de nous llocs de treball i oportunitats per a les empreses implicades, sobretot en un sector social com el nostre. Amb RETEXCAT, ens apropem a un futur on la moda no sigui només una indústria de consum, sinó també una de responsabilitat i innovació ambiental.
Amb el suport de: