El compromís amb el residu tèxtil creix a Viladecans amb l’ampliació de 13 contenidors a la via pública

Solidança amplia a Viladecans un total de 13 contenidors taronges de Roba Amiga, un 30% més, repartits per la via pública amb l’objectiu de millorar i facilitar cap a la ciutadania la disposició de roba al contenidor correcte, així com incrementar els objectius de reutilització tèxtil a la ciutat.

A Viladecans, l’any 2023 es van dipositar en els contenidors taronges més de 186.000kg de roba, una mitjana de 3kg/habitant i es calcula que va evitar l’emissió de més de 1,6 tones de CO₂. Aquesta acció també dona feina a 8 persones de Viladecans (a Catalunya són 125 en total) que es trobaven en situació de vulnerabilitat social i que actualment realitzen un itinerari d’inserció a l’entitat.

Viladecans participa en el programa Roba Amiga des de 2018, fins ara amb 33 contenidors, i ja fa 14 anys que treballa amb Solidança amb la gestió de la deixalleria del C/Agricultura i les activitats que la complementen amb la mini deixalleria mòbil, l’espai Viladecans Repara, la botiga dels Encants de Viladecans, l’hort urbà…

Solidança/Roba Amiga hem fet una aposta de millora del servei amb més punts de recollida, campanyes d’educació ambiental i un servei més proper a la ciutadania, facilitant una xarxa més àmplia de contenidors.

Amb la recollida de roba amb contenidors Roba Amiga ampliem els serveis amb els quals donem segones oportunitats als residus i fomenten la seva reutilització i recuperació. Alhora els nostres serveis són l’eina per crear llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat social del municipi.

L’impacte social del projecte

Amb la col·laboració dels serveis socials i d’ocupació municipals, aquestes persones són contractades a l’Empresa d’Inserció Solidança Treball per feines de logística, magatzem, producció o botiga amb les quals milloren la seva ocupabilitat i la seva situació actual.

Durant el seu itinerari, que dura entre 6 mesos i 3 anys, les persones tenen un acompanyament holístic per diferents professionals de la psicologia, psicopedagogia que, durant la seva contractació, els assessoren en la preparació per tornar al mercat laboral ordinari, ja sigui amb formació, amb el treball en competències bàsiques o transversals i amb la consciència de trobar un encaix ocupacional entre la seva situació personal i l’entorn laboral ordinari.

És així, com Solidança el 2023 va aconseguir que un 40% de les persones que finalitzaven l’itinerari a l’entitat, aconseguissin inserir-se en el mercat laboral ordinari i regular la seva situació tant laboral com personal.

 

És el que es coneix com a economia circular amb valor social.

 

El valor ambiental

A més de consumir i tirar menys, reutilitzar i reciclar és clau per a minimitzar l’impacte de la roba en el medi ambient. La que es va recollir a Viladecans en 2023 va evitar l’emissió de més de 1,6 tones de CO₂. Donar-li una segona oportunitat també suposa produir menys i, per tant, explotar menys matèries primeres o recursos essencials com l’aigua; a més de reduir la quantitat de residus que van a abocadors o incineradores, provocant un fort impacte mediambiental.

Es calcula que el textil recollit correctament a Viladecans l’any passar equival a un 13,6% de tot el tèxtil rebutjat. Una xifra per sobre de la mitjana catalana (11,6%), però encara a una certa distància del 20% que es proposa aconseguir l’Àrea Metropolitana (AMB) per a 2025. El compromís ciutadà és clau per a aconseguir-lo.