El model de Tercera Generació de la Deixalleria de Viladecans gestiona més de 2.327 tones durant el 2023

Aquest 2023 hem gestionat més de 2.327 tones de residus a la Deixalleria de Viladecans, de les quals 19 tones de residus han estat reutilitzats, estalviant així 79.791 kg de CO₂. Unes xifres que reflecteixen la bona gestió d’aquesta deixalleria referent en el model de gestió de residus.   

La Deixalleria de Viladecans té en compte tres eixos principals: la reutilització i l’optimització de l’aprofitament dels residus, la inserció laboral i l’educació ambiental. Gràcies a aquests tres eixos principals la Deixalleriía de Viladecans s’ha convertit en un referent de la gestió de residus i de l’economia circular i social.  

La Deixalleria de Viladecans sempre ha estat un espai de trobada per a una gran diversitat d’activitats, també al llarg d’aquest 2023. Hem realitzat 39 serveis d’autoreparació, sensibilitzat a 176 persones, hem rebut la visita d’una escola, hem gestionat 3 tallers de prevenció de residus. També s’han organitzat celebracions per al Dia Mundial del Medi Ambient o del segon Mercat de Segona Mà coincidint amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus.  

Cal destacar, que aquest any, la Deixalleria de Viladecans també ha rebut la visita de diversos representants de països socis de WES (MedWaves), en el marc de la trobada regional ‘Intercambio Peer-to-Peer y Formación Regional sobre Modelos de Negocio Innovadores de Economía Circular en el Mediterráneo’. MedWaves és un Centre de cooperació internacional, que depèn de l’Agència de Residus de Catalunya, que desenvolupa solucions conjuntes per abordar desafiaments ambientals compartits, basat en economies circulars i en un consum i producció sostenibles. 

Una Deixalleria de Tercera Generació 

El que converteix a la Deixalleria en un model únic, és perquè ofereix un ventall d’activitats enfocades a la millora ambiental, fomentant circuits de reutilització i promovent el desenvolupament d’itineraris d’inserció sociolaboral. Disposa de diversos espais per poder fer-ho possible, com Viladecans Repara, Els Encants de Viladecans o l’hort urbà, entre d’altres. 

Viladecans Repara és un punt de trobada on cada divendres a la tarda s’ofereixen assessoraments gratuïts per empoderar a la ciutadania en l’autoreparació dels seus propis aparells. Cada sessió està especialitzada en una categoria, com és la reparació de bicicletes, d’aparells elèctrics i electrònics, de roba, o de fusteria. 

No només això, sinó que dos dissabtes al mes, l’espai Repara acull tallers per aprendre nous hàbits sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. En l’oferta programada hi podem trobar tallers d’aprofitament alimentari, d’aprendre a fer conserves, per adquirir competències d’electricitat bàsica o per decorar roba amb drapet i llanes, per exemple. 

Per una altra banda, els Encants de Viladecans és una botiga de productes de segona mà ubicada a la Deixalleria municipal que fomenta el consum ètic i responsable, allargant la vida útil i donant circularitat als productes que ven. Al mateix temps, cuida de la teva butxaca, oferint articles a preus molt assequibles amb els que contribuïm a crear ocupació per a persones en situació de vulnerabilitat social. 

Per tant, els Encants de Viladecans, representen un espai dinàmic on el públic dona circularitat al residu tèxtil comprant productes de segona mà, i a través de Viladecans Repara aprèn i se sensibilitza en matèria d’educació ambiental. 

A més, la Deixalleria és reconeguda per la seva contribució en la creació de X llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat social. Gràcies a la implicació de l’Empresa d’Inserció Solidança Treball, el personal que treballa a la Deixalleria forma part d’un itinerari d’inserció sociolaboral gestionat per l’entitat, on col·lectius en risc d’exclusió social es beneficien d’una estada de contractació temporal, mentre reforcen les seves habilitats per reinserir-se al món laboral ordinari. 

Per tots aquests motius, es tracta d’un model de Deixalleria innovador, reconegut com de 3a Generació. Això vol dir que, no és únicament un punt de recollida de residus, com seria una deixalleria de 1a Generació, sinó que proveeix altres serveis que suposen un valor afegit. 

T’esperem al C/Agricultura s/n al polígon Industrial de l’Ajuntament de Viladecans, just a la sortida cap a l’autopista. 

  • Cat
  • Cast