El passat 8 de febrer ens vam trobar amb les representants de l’Ajuntament de Vallirana amb l’objectiu de conèixer més a fons les diferents activitats que realitzem a l’entitat i enfortir els compromisos que des de fa més de 10 anys tenim.
El municipi treballa conjuntament amb l’entitat des de l’any 2010 i compta amb 12 contenidors de Solidança / Roba Amiga, distribuïts a la via pública i preparats per a la recollida del residu tèxtil que es genera en tota la ciutat.
Vallirana participa en el Programa Roba Amiga, una iniciativa de diverses entitats socials amb l’objectiu d’enfortir l’acció social i afavorir la inserció laboral de les persones en situació de vulnerabilitat, mitjançant la gestió i el reciclatge del residu tèxtil a Catalunya. Així impulsem l’economia social i alhora l’economia circular.
Al llarg del 2023, a Vallirana s’han recollit un total de 44.949 kg de residu tèxtil que van arribar a la planta de Preparació per a la Reutilització de Solidança situada a Sant Just Desvern, on donem circularitat a la roba a través de la seva venda a les nostres botigues Solidança/Roba Amiga de segona mà, a través de donacions a usuaris de Serveis Socials, o mitjançant diferents tècniques de recuperació del teixit a través de projectes d’innovació impulsats per l’entitat.
A partir de les donacions de roba en desús fetes s’ha evitat 371.278 kg d’emissions de CO₂ a l’atmosfera evitant que la roba es converteixi en rebuig i fomentant l’economia circular amb valor social.
A més, s’ha assolit la fita de 3,06 kg/hab/any, una bona dada de recollida i per sobre de la mitjana catalana (2,51 kg/hab/any).
Pel que fa a l’educació ambiental, durant el 2023, Vallirana també vol sensibilitzar a la població envers la problemàtica ambiental i social de la indústria tèxtil amb 2 campanyes d’educació ambiental al municipi on s’han recollit 250 kg de roba i calçat a una escola del municipi.
Així doncs, els beneficis que genera aquest municipi en col·laborar amb Roba Amiga van més enllà de fer una correcta gestió i reciclatge dels residus tèxtils. Amb aquestes actuacions provoquem un impacte positiu mediambiental, evitant emissions de CO₂ a l’atmosfera, i social, generant llocs de treball per la inserció sociolaboral.