Posem en marxa el nou taller de Circular Upcycling, la col·lecció d’innovació tèxtil de Solidança 

El projecte Circular Upcycling, és un projecte pilot i innovador que genera i manté llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat social a l’entitat, a través d’un taller de costura i confecció de peces d’upcycling a partir de l’aprofitament de tèxtil en desús. 
 
Es tracta d’un espai d’investigació i producció on creem peces úniques amb valor social i ambiental a través de l’aprofitament i la reutilització del residu tèxtil post-consum, per posteriorment posar-los a la venda a través de la nostra botiga en línia ( www.circularsecondhand.org ) i a les botigues físiques de Solidança / Roba Amiga. 
 
Per una banda, amb aquest projecte evitem que la roba es converteixi en rebuig i acabi en abocadors i incineradores. En donar un segon ús a productes ja fabricats, disminuïm la despesa energètica i l’explotació de recursos naturals que s’haurien d’invertir en el procés de fabricació d’una nova peça. 
 
D’altra banda, per tal de promoure els itineraris d’inserció des de l’entitat, s’ha contractat una nova persona encarregada de costura i patronatge, a la vegada que es mantenen dos llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat social. 
 
Davant les necessitats del taller, el projecte compta amb una formació especialitzada dins l’horari laboral per a les persones treballadores del taller de costura i confecció. En aquesta formació s’introdueixen les diferents tècniques de realització dels patrons base i les seves transformacions. 
 
Les noves peces de roba comptaran també amb etiquetes sostenibles que sensibilitzin a les consumidores sobre la filosofia del teixit i la confecció, destacant el consum responsable, l’economia circular i la creació d’ocupació com a valors essencials. 
 
La nova proposta de valor de teixit de feltre, un impuls pel taller 

Solidança, juntament amb Eurecat – Centre Tecnològic de Catalunya, van iniciar un estudi per tal de buscar solucions vinculades a l’ecodisseny de nous productes que permetin obrir una oportunitat per millorar la circularitat i la valorització dels materials que actualment recull i gestiona Solidança. 
 
Gràcies a aquesta col·laboració s’ha generat un nou material tèxtil de feltre (no teixit) provinent de residu pre i post-consum de Solidança, recuperant fibra de polièster termoplàstic. 
 
L’experimentació ha definit i conceptualitzat una gamma de productes tèxtils a través de la metodologia de l’ecodisseny. S’ha comptat amb experts dissenyadors d’Eurecat i amb persones emprenedores de l’ecodisseny que ens han permès conceptualitzar noves solucions. 
 
El resultat d’aquest teixit permetrà crear nous productes al taller a partir del feltre reciclat, a més de la col·lecció d’upcycling, que també es posaran a la venda a les botigues físiques i en línia de Solidança / Roba Amiga. 
 
Aquest projecte és promogut pel Programa d’Economia Social i el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, i finançat pel Ministeri de Treball i Economia Social. 

  • Cat
  • Cast