L’aposta pels RAEE: el taller de reparació per la reutilització de residus elèctrics i electrònics de Solidança

Mai t’has preguntat què se’n fa d’un l’electrodomèstic o un aparell elèctric quan deixa de funcionar? La resposta és senzilla: es converteix en residu. Des de Solidança, fa més de 25 anys que treballem per evitar que això succeeixi, dedicant esforços en allargar la vida útil d’aquests objectes i reduint l’impacte ambiental que generen sobre el planeta.

Aquests residus s’anomenen RAEE, és a dir, Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics, i agrupen diversos dispositius que utilitzem diàriament, com raspalls de dents elèctrics, tauletes, rentadores o telèfons, que en deixar de funcionar passen a ser considerats com a RAEE.

Des del 2016, Solidança compta amb una de les primeres plantes de Catalunya autoritzada per a la gestió i Preparació per a la Reutilització (PxR) d’aquests residus, des d’on professionals formats a través d’itineraris d’inserció sociolaborals efectuen un servei de qualitat i professionalitat basat en la transparència i en la traçabilitat dels RAEE.

En l’últim any, la planta del RAEE de Solidança ha gestionat 172.210 kg de residus RAEE, dels quals un 14% s’han pogut reutilitzar, gràcies al procés de Preparació per la Reutilització. Això suposa un estalvi de 688.323 kg d’emissions de CO₂ a l’atmosfera.

A més de reduir l’impacte mediambiental, aquest servei garanteix el compliment de l’actiu principal de la nostra entitat: la inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat social. Part de l’equip de la planta de residus, està conformat per personal derivat d’itineraris d’inserció de l’entitat.

Les aliances i col·laboracions, han estat clau per consolidar l’activitat de la nostra planta de RAEE. Des dels inicis, comptem amb una xarxa de col·laboradors que continuem ampliant amb l’objectiu d’augmentar el volum de Preparació per a la Reutilització dels RAEE.

De totes elles, destaquem el Conveni de col·laboració entre la xarxa AERESS i el grup BSH, per reparar aparells de les marques Bosch, Siemens i Balay. Enguany, gràcies a aquest conveni, els nostres treballadors han rebut formació especialitzada que farà possible ampliar els seus coneixements en reparacions.

Amb la gestió dels residus RAEE, oferim una alternativa sostenible de consum, fomentem l’economia circular i lluitem contra els efectes del canvi climàtic

Al llarg dels últims anys, la planta de preparació per a la reutilització de RAEEs ha anat incorporant noves línies de treball, per garantir la qualitat i l’eficiència de la seva gestió.
Per una banda, des del 2016, col·laborem amb el projecte eReuse.org, de l’Associació Pangea.org (UPC). Aquesta iniciativa ens permet reacondicionar aparells informàtics, gràcies al servei d’esborrat de dades amb certificat oficial. És un sistema fiable, seguir i efectiu, amb el que preparem ordinadors amb garantia de traçabilitat i esborrat de dades fiable, per a destinar-los a la venda de segona mà.

D’altra banda, l’any 2020, amb la crisi de la pandèmia i l’agreujament de l’escletxa digital, vam potenciar l’activitat de recondicionament d’ordinadors, a través de la iniciativa Reconnect@’t, per tal de cobrir la demanda d’aquests aparells a un preu social. Juntament amb la plataforma Circula.cat, vam donar resposta a les necessitats educatives de centres escolars, Ajuntaments i entitats.

De fet, aquest projecte va ser guardonat amb el Premi de La Confederació 2021, una edició dedicada a guardonar iniciatives que demostrin un alt nivell d’innovació i adequació a la situació sobrevinguda per la pandèmia, mantenint o generant oportunitats per a les persones, especialment pels col·lectius més vulnerables.

A més, l’any passat vam iniciar el projecte Insereix-te al RAEE, una iniciativa que facilita l’eficiència en la gestió d’aquest tipus de residu, i que ha permès la creació de 6 llocs de treball d’inserció social l’any 2021. A més de l’acció social i ambiental, des de Solidança s’han incorporat millores com l’adquisició d’una trituradora de discs durs i una màquina de trituració de cablejat. També es va instal·lar un circuit tancat d’aigua per a la prova d’electrodomèstics de gamma blanca, que ens ha permès fer un estalvi del 80% del consum d’aigua per a proves d’electrodomèstics.

Si voleu conèixer més sobre el procés de reciclatge que duem a terme amb els residus RAEEs, us animem a veure el programa sobre recondicionament de telèfons mòbils que ens va dedicar Planeta R (RTVE).

 

  • Cat
  • Cast