El passat 19 d’octubre es va celebrar el Dia Internacional de la Reparació, una iniciativa que té lloc el tercer dissabte d’octubre a tot el món des de 2017, emmarcada en la campanya europea pel dret a reparar (Right to Repair Europe), la qual representa a més de 170 organitzacions de 27 països europeus.
Solidança, juntament amb centenars d’organitzacions, celebrem aquest dia amb l’objectiu de fomentar el dret a reparar i posar remei a l’extracció massiva de recursos naturals. Una problemàtica de justícia global, ja que aquells països que menys consumeixen i menys contaminen són qui més pateixen les conseqüències d’aquesta situació: en canvi, els països del Nord Global són els que produeixen més residus per càpita, tant tèxtils com electrònics, i externalitzen aquests impactes a països del Sud Global.
D’acord amb aquesta iniciativa i el reclam del dret a reparar i prevenir la creixent generació de residus, neix el projecte educatiu Curses Escolars contra els Residus. Una iniciativa educativa i de justícia global sobre la reducció, reutilització, reparació i reciclatge de residus electrònics o tèxtils, que SETEM Catalunya organitza gràcies a la col·laboració de Solidança i la Xarxa d’Escoles Verdes de la demarcació de Girona, amb el finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, en el cas de la pròxima edició, que tindrà lloc a Girona durant el mes de novembre.
Durant el mes de novembre, 8 escoles de primària de Girona duran a terme una Cursa Escolar contra els Residus, en aquest cas, electrònics, amb la qual s’organitzarà una recollida massiva d’aquest tipus de residus gestionada per Solidança.
D’aquesta manera, durant un total de quatre setmanes, els i les alumnes participants aprendran i realitzaran una campanya de sensibilització enfocada a la seva comunitat sobre els efectes que tenen els residus electrònics sobre les persones i el planeta.
Des de Solidança ens encarreguem de gestionar la recollida de residus, tancant el cercle del projecte educatiu. D’aquesta manera, els residus elèctrics i electrònics recollits per l’alumnat durant el projecte es classifiquen segons tres categories: reutilització, reciclatge i rebuig.
En el primer cas, els residus es traslladen al nostre Taller de Preparació per a la Reutilització, on es classifiquen, reparen, recondicionen i netegen. Un cop preparats, es posen a la venda en alguna de les nostres 17 botigues de Solidança / Roba Amiga per allargar la seva vida útil i evitar que esdevinguin residus. En les botigues es tanca el cercle, promovent el consum responsable, circular i social a través de la reutilització i la creació de llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat social.
En el cas del reciclatge, es desballesten els aparells per reaprofitar-ne les peces i/o s’envien a reciclar correctament els materials que porten (coure, plàstic, etc.).
Pel que fa al rebuig, a causa dels gasos contaminants que emeten a l’atmosfera alguns dels aparells elèctrics, s’envien a plantes especialitzades.
Amb la col·laboració de:
I amb el suport de: