El passat dimecres, 29 de març, vam participar en la constitució formal i presentació de l’Associació de Centres i Serveis de Reutilització de Catalunya, un pas molt important per impulsar la reutilització i prevenir així, la generació de residus.
Des de Solidança, hem signat com a sòcies fundadores de la creació de l’Associació de Centres i Serveis de Reutilització de Catalunya per seguir promovent noves iniciatives per promoure la prevenció de residus i l’Economia Circular.
La nova associació, impulsada per l’Agència de Residus de Catalunya vol ser una plataforma d’intercanvi de coneixement, suport i impuls al sector de la reutilització. Aquesta agruparà entitats privades i ens locals que disposin, gestionin, representin o que estiguin en procés de constituir un centre de reutilització a Catalunya
El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire Soler, va ser l’encarregat de presentar aquest dimecres l’acte fundacional juntament amb la presidenta de l’Associació i directora de la Fundació Banc de Recursos, Rosaura Serentill, i de la vicepresidenta de l’Associació i directora de l’Àrea d’Ecologia de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Imma Mayol.
La nova entitat està formada inicialment per 16 organitzacions entre les quals es troben i la Fundació Banc de Recursos, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Fundació Areté, Cartaes Tàrrega, l’Ajuntament de Viladecans i la Mancomunitat La Plana, l’Associació per a la Sostenibilitat Humana, Ecològica i Social (ASHES), Formació i Treball, Rezero, Humana, l’Associació Pangea, la Fundació Engrunes, l’Associació Social Andròmines,PRESEC (entitat gestora de l’Ajuntament de Gavà) i la Fundació Migranodearena.
Tot i que l’Associació està conformada inicialment per aquestes associacions, obre la porta a tots els centres i serveis físics o virtuals on es desenvolupin tasques de reutilització i/o preparació per a la reutilització perquè s’hi puguin afegir. L’objectiu és comptar amb una gran quantitat de socis per tal de compartir coneixements i experiències amb tants actors de l’àmbit de la reutilització com sigui possible i aconseguir, així, un impuls potent cap a l’economia circular a tot el territori català.
En concret, són centres o serveis de reutilització aquells espais on la ciutadania i les empreses o entitats poden lliurar objectes potencialment reutilitzables o aquells que donen sortida a productes de segona mà, ja sigui venent-los o cedint-los en préstec. També ho són tots aquells espais o serveis on es reparen, restauren i es presten objectes per tal d’allargar la seva vida útil.
Estem molt agraïdes de poder ser una de les entitats fundadores de la nova Associació de Centres i Serveis de Reutilització de Catalunya i seguir treballant conjuntament amb els agents del sector de la reutilització.