Després d’una intensa fase d’estudi sobre les possibilitats que ofereixen les barreges de fibres de baix impacte amb material tèxtil post-consum, ens endinsem amb el projecte CircularWool en una nova etapa de trinxat del material recollit.
Entre els mesos de juny a setembre, Triturats La Canya s’encarregarà del trinxat de tot el material recollit, separat i preparat pel reciclatge. Triturats La Canya és una empresa del territori dedicada a la fabricació de tota mena de fibres tèxtils recuperades (Pre i Post-consumer) per a la seva posterior utilització en sectors diversos, com ara filatura, automoció, geotèxtil, sanitari, farcits, etc. La seva llarga experiència, coneixement del sector i sobretot de les matèries, la posicionen a nivell mundial com a referent de qualitat i servei dins del món tèxtil.
Al llarg de la primera fase, dedicada al disseny per la circularitat, hem passat per diverses activitats. Hem començat per la selecció i classificació de material tèxtil per al reciclatge amb FIBERSORT, una tecnologia de separació per òptics.
Després, per la preparació pel reciclatge segons el tipus de llana (segons composició) i per colors, de tèxtil post-consum, incloent-hi la retirada de material rígid incrustat considerat com impropi per a l’elaboració de fil.
D’altra banda, hem fet estudis de rendiments de triatge específics per a les fraccions de reciclables, i també càlculs del % de sortida de llana, cotó color, cotó blanc i texà. Així es podran estimar les produccions anuals de les diverses categories per garantir un mínim de producció per al sector de la moda sostenible.
Per acabar, també hem quantificat els costos de preparació per al reciclatge per adaptar l’activitat de Solidança com a gestora de residus tèxtils a una nova demanda del mercat enfocada en la moda sostenible.
Després de tota aquesta activitat, finalitzem la primera fase donant sortida al trinxat del material recollit, separat i preparat.
CircularWool va nèixer a partir de la cooperació entre diverses baules de la cadena tèxtil unint a Hilaturas Arnau, Fitex i Solidança/Roba Amiga i amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, amb l’objectiu d’impulsar el desenvolupament de material reciclat tèxtil i incorporar-lo a les produccions locals, amb una clara intenció de contribuir a la circularitat tèxtil i local.
Aquest projecte és una aposta clara per la col·laboració i coordinació entre diferents baules de la cadena. El fi de vida, la creació de material tèxtil i la producció de productes de moda per al mercat, s’uneixen per a desenvolupar un fil de qualitat de base de llana post-consum reciclada, amb barreges d’altres fibres de baix impacte.
Aquest desenvolupament tècnic es dona a partir de combinar les necessitats tècniques requerides per la indústria, les necessitats de qualitat de mercat i l’increment en quan a capacitat de classificació fina que aporta Solidança amb l’expertesa i nova tecnologia adquirida.