Divendres 3 de març vam participar en una primera trobada d’entitats al Mobile Social Congress, entre les quals hi trobem e-resuse, CECU, Restarters, Dona’l, Amics de la Terra, Fundació Esplai i SETEM.
Aquesta vuitena edició del congrés ha reunit persones expertes de tot el món per abordar les vulneracions de drets humans i ambientals que es produeixen a les cadenes de valor de la indústria electrònica, especialment, en les fases d’extracció i fabricació.
L’objectiu d’aquesta trobada ha estat una posada en comú sobre l’estat actual de les lleis que afecten la reparació i l’ecodisseny de productes, així com fer un traspàs del model organitzatiu i de governança de la xarxa europea Right to Repair , que es dedica a fer incidència a escala europea per garantir el dret a reparar.
Les entitats vam compartir la motivació per crear una plataforma pel dret a reparar i contra l’obsolescència programada a escala estatal.
L’objectiu d’aquesta nova plataforma és qüestionar el model de malbaratament de recursos de consum actual, oferir una alternativa a les consumidores a causa dels conflictes ambientals generats per l’extracció de recursos per a la producció d’electrònica, així com promoure una cultura de la reparació per recuperar la sobirania tecnològica.
Des del 2016, SETEM Catalunya organitza el MSC per denunciar les adversitats de la indústria electrònica que es promociona a l’MWC. Aquesta produeix un alarmant impacte ambiental i social a les comunitats del Sud Global, d’on s’extreuen els minerals no renovables essencials per a la construcció dels aparells electrònics. A més, les grans marques d’aquesta indústria subcontracten la manufactura a l’opaca cadena de subministrament global i, per tant, a fàbriques on no es respecten els drets laborals, de salut ni de seguretat de les persones treballadores.
Arran de l’obsolescència programada, aquest sector genera milions de residus electrònics, que propicien que la contaminació del planeta tingui una repercussió molt desigual al Nord i al Sud Global.