Enguany Solidança, juntament amb AERESS, acut al V Congrés Nacional de Gestió de RAEE (Residus d’Aparells Elèctric i Electrònics) amb la intenció de continuar creixent en matèria de gestió de residus, crear xarxa, i conèixer quins són els reptes futurs sobre l’adequat reciclatge dels residus electrònics així com les últimes novetats del sector.
Solidança porta més de vint-i-cinc anys apostant per una economia social, justa i circular amb la realització d’activitats vinculades a la gestió i revalorització de residus i a l’impuls d’iniciatives enfocades en l’economia circular i a la prevenció de residus. La recollida correcta, la gestió i la reutilització és clau per disminuir la contaminació i reduir el consum d’energia que suposa la fabricació d’aquests aparells des de zero.
Només el primer semestre del 2023, Catalunya ha aconseguit recuperar 17.748.613 kg de RAEE domèstics, un 6,43% més que el mateix període de l’any anterior, en el qual es van comptabilitzar 16.607.979 kg. A Espanya, la xifra total del primer semestre de l’any puja a 139.692.723 kg, un 3,28% més que el primer semestre del 2022. Tot i que les xifres són optimistes, calen fer més accions de conscienciació social eficients per aconseguir arribar a un model de gestió integral dels residus i de reutilització d’aquests.
Segons l’Organisme de les Nacions Unides especialitzat en les Tecnologies de la Informació i Comunicació els beneficis econòmics de fer servir una economia circular en el sector electrònic i elèctric podrà ser enorme, reduint els costos per als consumidors en un 7% el 2030 i un 14% el 2040. D’altra banda, també hi ha un gran valor econòmic en els residus electrònics que poden arribar a contenir materials com or, plata, coure, platí, pal·ladi, entre d’altres. D’acord amb aquest organisme, hi ha 100 vegades més or en una tona de telèfons intel·ligents que en una tona de mineral d’or.
Totes aquestes xifres són només uns exemples de tots els beneficis globals que porta una correcta gestió dels residus dels aparells elèctrics i electrònics. A Solidança sempre apostem per a una economia circular i de gestió excel·lent dels residus afavorint la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat. Aquest Congrés és una molt bona oportunitat per continuar creixent en xarxa cap a una societat més justa i honesta amb el medi ambient.