Circutex se suma a la campanya de recollida de roba de Matadepera

Fins al 31 de maig, els Circutex, els contenidors tèxtils de Solidança fabricats amb teixit reciclat, estaran disponibles a diversos punts del municipi Matedepera, amb l’objectiu d’impulsar la campanya de recollida de roba a les escoles i centre cívics durant la temporada de canvi d’armari.

Circutex és un contenidor circular dissenyat sota criteris d’ecodisseny amb l’objectiu de produir un dipòsit per a recollida de residu tèxtil en espais tancats, amb la peculiaritat que el mateix contenidor està fet amb teixit -no teixit- reciclat a partir de residu tèxtil post consum. Aquest residu tèxtil hauria acabat a l’abocador o la incineradora, i amb aquesta iniciativa Solidança/Roba Amiga trobem un ús alternatiu per al material reciclat (amb el residu recollim més residu) que a més a més té una funció de sensibilització de cara al públic, que pot veure una aplicació de reciclatge del residu tèxtil que aporta al contenidor.

El fet que el mateix contenidor on es diposita la roba estigui produït amb el residu que es recull, té un triple impacte positiu: per una banda, l’aprofitament del residu tèxtil per valoritzar-lo amb tècniques d’upcycling, per un altre, es garanteix l’ús d’aquest contenidor, ja que cobreix un servei necessari per a la ciutadania, i, per últim, que els usuaris del servei rebin un missatge important de cara a impulsar l’economia circular en poder veure directament que el seu residu té una aplicació útil.

El canvi d’armari és una època clau en la recollida de roba, on les quantitats augmenten considerablement. És, a més, una temporada crucial per sensibilitzar a la població de la importància d’allargar la vida útil de la roba que tenen en desús i evitar que es converteixi en residu.

Saps què fem amb la roba recollida?

El circuit comença amb la recollida de la roba als contenidors ubicats a la via pública i altres punts, després es trasllada a la planta de Preparació per a la Reutilització a Sant Just Desvern Solidança/Roba Amiga, i passa per un procés de tria i classificació amb una correcta traçabilitat, per la seva posterior distribució i venda a les Botigues de Solidança / Roba Amiga de productes de segona mà, gestionades per l’entitat.  

Per tant, a les 14 botigues Solidança/Roba Amiga i Roba Amiga Girona, es tanca el circuit de la roba, fomentant així una moda sostenible i circular. A més, mantenim un nivell de retorn social important amb la donació de 7.500  peces de roba a 712 famílies que es troben en risc d’exclusió a través del Programa d’Entrega Social impulsat per l’entitat on famílies usuàries dels Serveis Socials dels municipis col·laboradors, poden obtenir roba i electrodomèstics. 

A més de la distribució a les botigues de segona mà locals, la roba de qualitat que el mercat local no pot absorbir es comercialitza a països en vies de desenvolupament, creant llocs de treball i enfortint les economies locals. D’altra banda, la roba destinada a reciclatge, es classifica segons la seva composició (cotó, texà, llana), per tornar a crear noves filatures.  

Com a últim recurs, part de la roba que és considerada rebuig a causa del seu estat, es destina a projectes d’innovació tèxtils que fomenta l’entitat com la col·lecció d’upcyling Didal Up, el contenidor Circutex, Circular Wool, entre altres. 

El projecte Circutex rep el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i s’ha elaborat amb la col·laboració d’Eurecat.

Seguim treballant per promoure la circularitat del residu tèxtil, a través d’iniciatives ètiques i respectuoses amb el medi ambient i amb les persones