Fundació Solidança ha sigut guardonada amb La Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, un dels màxims guardons que atorga la Generalitat de Catalunya a proposta de la consellera de Cultura, Sònia Hernández.

Ahir vespre es va celebrar la cerimònia d’entrega de guardons al Teatre Nacional de Catalunya i una petita representació de Solidança hi va poder assistir. Des de l’entitat estem molt emocionades del moment que vivim amb aquesta distinció i volem felicitar a les 20 personalitats i 10 entitats guardonades enguany i transmetre el profund orgull que és per Solidança compartir l’any de guardó amb elles.

-Podeu veure la gravació en el següent enllaç.

Per a Solidança suposa un gran honor aquest reconeixement dels vint-i-set anys de treball per la inserció sociolaboral a persones en situació de vulnerabilitat social de l’entorn. Hi ha un gran recorregut de molt esforç, lluita i treball que ens ha permès construir el gran projecte que és Solidança.

Aquest guardó és un homenatge a totes les persones que des del 1997 han apostat per Solidança, han col·laborat, treballat i participat en el conjunt d’activitats que ha realitzat l’entitat. La nostra missió va néixer i continua essent: Lluitar per la inserció i formació de les persones en situació de vulnerabilitat de l’entorn a través d’activitats vinculades a la gestió de residus i a l’economia circular.

Acte d’entrega de les Creus de Sant Jordi 2024

El Govern els concedeix un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat “pels serveis destacats a Catalunya en defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural”.

Com bé va destacar el president Illa, “petita de dimensions, però enorme en el seu simbolisme, sempre us acompanyarà perquè continueu exercint de referents i d’exemple de la Catalunya que volem allà on aneu” i agraïdes per les paraules de la consellera Herández Almodóvar “Tots vosaltres contribuïu a la projecció internacional de Catalunya i a poder-nos presentar com el bressol de desenes de persones i entitats que esdevenen motor de progrés i transformació

L’acte d’entrega de les Creus de Sant Jordi 2024 ha estat amenitzat amb actuacions musicals com la que ha ofert la cantant Judith Neddermann a l’inici de l’esdeveniment. Al mig de l’acte, Joan Liaño ha interpretat la cançó ‘Mai’ i al final ha estat el torn de Sabor de Gràcia amb ‘La rumba és catalana’.

Els discursos dels guardonats

El discurs del representant de les entitats guardonades. Josep Maria Bonmatí, president de La Fageda, ha afirmat que els projectes que duen a terme organitzacions com aquestes i com la resta que avui no han estat distingides “enriqueixen la cultura, milloren i dignifiquen la vida de milers de persones i contribueixen a la prosperitat de Catalunya”.

I seguidament han donat pas a les distincions individuals amb les intervencions de la futbolista Aitana Bonmatí i del matemàtic Claudi Alsina, també guardonat amb la Creu de Sant Jordi, que ha fet un discurs entorn de la paraula gràcies. Així, Alsina ha plantejat la possibilitat que Catalunya es doti d’un dia d’Acció de Gràcies, com el que se celebra als Estats Units. “Ja que hem copiat el Black Friday”, ha reflexionat irònicament. “Mentre no ho fem -ha afegit- aprofitem el Nadal per donar gràcies”.

La jugadora del Barça, per la seva banda, ha assegurat que ha rebut “més crítiques per parlar en català que per jugar a futbol”, però ha subratllat que aquesta circumstància no l’ha condicionat “mai”. Per això ha demanat a les autoritats que “vetllin per preservar la llengua, permanentment atacada i que pateix una davallada en l’ús social” i que fomentin l’aprenentatge del català entre els nouvinguts com a eina “d’integració social”. Alhora ha lamentat que “perduren moltes desigualtats” entre homes i dones en àmbits com el sou, la feina o les situacions de violència.

Enguany han estat mereixedores de la Creu de Sant Jordi les persones següents: Claudi Alsina i Català; Àngels Barceló i Suárez; Aurora Batet i Riello; Pilar Bayer Isant; Aitana Bonmatí i Conca; Jordi Camí i Morell; Eudald Carbonell i Roura; Josep-Lluís Carod-Rovira; Eduard Fernández Serra; Kilian Jornet Burgada; Isidre Molas i Batllori; Salvador Oliva Llinàs; Maria Antònia Peralba Pellicer; Josepa Plana i Llort (Pepa Plana); Jordi Sabaté i Pons, Marta Sanz-Solé, Clara Segura Crespo, Carme Torras Genís, Elia Torroella i Busquets; i Joan Ximénez Valentí (El Petitet).

Pel que fa a les entitats, les distingides han estat: Associació Dret a Morir Dignament – Catalunya; Associació Softcatalà; Consell Català del Moviment Europeu; La Fageda Fundació; Filmin; Fundació Centres d’Alt Rendiment Empresarial i Social (CARES); Fundació Solidança; Nomada Studio; SOS Racisme de Catalunya, i Unió de Pagesos de Catalunya.

Des de la seva creació fa més de quaranta anys fins a l’actualitat, la Generalitat ha entregat la Creu de Sant Jordi a 1.329 persones i 510 entitats.