Iniciem ‘Porta a Porta’, un servei de recollida de roba a domicili a Barcelona

Solidança s’embarca en un nou servei per a la ciutadania barcelonina: el servei a domicili de recollida de residu tèxtil anomenat ‘Porta a Porta’, amb l’objectiu de reduir l’impacte ambiental que implica aquest residu a través d’una gestió adequada.

A més de la recollida a través dels 82 contenidors ubicats a illes interiors, punts verds de zona i de barri i altres punts de la ciutat, com a novetat s’incorpora el nou servei de recollida domiciliària porta a porta prèvia trucada, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona. Una altra novetat d’aquest any, és la incorporació de tres vehicles elèctrics a la recollida de roba a la ciutat de Barcelona.

Es tracta d’un servei que la ciutadania sol·licita a través del 010, on s’estableix un circuit amb els domicilis dels sol·licitants, que roman actiu de dilluns a dissabte. Els horaris de recollida s’estableixen inicialment de dilluns a divendres de 9 a 14 i de 15 a 19 h, i dissabtes, de 9 a 14 h.

El ‘Porta a Porta’ inclou la recollida de roba de vestir, roba de la llar, calçat i complements, que demanarà un mínim de 5 bosses d’escombraries de mida domèstica (dimensions aproximades 60×54 cm) o tres bosses d’escombraries de mida gran o industrial (dimensions aproximades 68 x 70 cm). En cas de persones amb mobilitat reduïda acreditada, aquesta quantitat mínim es redueix a dues bosses d’escombraries de mida domèstica o un abossa d’escombraries de mida gran o industrial.

Les recollides de la Zona Nord de Barcelona (districtes de Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí), són a càrrec de la nostra entitat, que posteriorment passen a ser gestionats a la planta de tractament tèxtil de Solidança, on passa per un procés de tria i classificació amb una correcta traçabilitat, per la seva posterior distribució i venda a les Botigues de Solidança / Roba Amiga de productes de segona mà, gestionades per l’entitat.

La finalitat d’aquest servei és incrementar la quantitat de roba i tèxtil recollits, per donar més circularitat al residu. D’altra banda, un altre dels objectius principals del projecte és fomentar la inclusió de persones en situació de vulnerabilitat social a través d’itineraris d’inserció laboral, que s’incorporen al llarg del cicle de tractament de la roba.

Al mateix temps, aquesta iniciativa pretén sensibilitzar i conscienciar a la població sobre la importància de la prevenció de residus, concretament el residu tèxtil, mitjançant la reducció de generació de residus, la reutilització de la roba o la transformació del residu en recurs.

Actualment, Solidança compta amb més de 651 contenidors distribuïts en 67 municipis, majoritàriament a la província de Barcelona, amb els quals s’arriba a una mitjana de recollida de 2,98 kg de tèxtil per habitant a l’any.

Per poder arribar als 21 kg de tèxtil recollit per habitant l’any, és a dir, a l’estimació que es genera actualment segons l’Agència Catalana de Residus, caldrà anar incorporant tota mena d’accions i campanyes tant de sensibilització com de sistemes innovadors que millorin la recollida d’aquesta roba en desús.

El servei del Porta a Porta és gestionat per Solidança a través d’una concessió realitzada amb l’empresa SIRESA-TERSA.

Solidança, un compromís amb les persones i una aposta per el medi ambient

  • Cat
  • Cast