Iniciem un projecte d’implantació de tecnologia fotònica per separar residus tèxtils

En el marc de les ajudes a petites i mitjanes empreses dins el ‘Programa de Apoyo a los Digital Innovation Hubs (PADIH)’ del Plan  Recuperación , Transformación y Resiliencia (PRTR), Solidança ha estat beneficiària d’un projecte d’assessorament i implementació de tecnologia fotònica per a la separació del material tèxtil.

Aquesta iniciativa de digitalització, té l’objectiu de fomentar la innovació i l’adopció de tecnologies disruptives a Solidança través d’Eurecat, com a entitat col·laboradora en el projecte i membre de la Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT).

Per poder millorar el procediment intern de selecció i classificació de residus tèxtils postconsum de Solidança i per tal d’optimitzar-ne la valorització, s’incorpora aquesta eina que aportarà criteris objectius als especialistes en la classificació.

Durant el projecte, es desenvoluparà, testarà i implementarà una metodologia per a l’ús d’una eina tecnològica per aconseguir un procés de classificació tan eficient com sigui possible, minimitzant els errors humans en les actuacions de classificació i separació de tipologia de residu.

La proposta compta amb dos processos: un assessorament inicial per a la posterior implementació i un assaig, experimentació i prova de la implementació de la tecnologia fotònica.

Durant la primera fase, s’han analitzat les necessitats i els reptes de l’entitat per a la millora dels processos operatius en la classificació del tèxtil i s’han definit les actuacions tecnològiques que donaran resposta a aquestes.

Actualment, ens trobem en la segona fase, en la prova i optimització de l’eina fotònica.

Durant aquesta activitat, volem posar a prova i trobar el límit de la capacitat d’identificació que té l’eina d’inspecció fotònica en un material tèxtil com és la llana. A través de fer treballar l’eina en la classificació del tèxtil de composició coneguda (llana), verificarem la seva eficiència i ens enfocarem a millorar el seu procés d’inspecció.

Fins ara, hem pogut constatar que l’eina identifica una composició de llana de més del 75% per peça, però volem entrenar-la perquè classifiqui el material entre aquelles peces de menys del 50% de llana, d’entre el 50 i el 75% de llana i de més del 75%.

Un cop optimitzada, l’eina ens ajudarà a millorar el procés de classificació del residu tèxtil postconsum, amb l’objectiu d’augmentar la valorització del mateix i fomentar el seu reciclatge en nous projectes d’innovació.

Aquest projecte forma part del “Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia – Financiado por la Unión Europea – Next GenerationEU”.

 

  • Cat
  • Cast