Divendres passat, la nova col·lecció de Didal-Up, la línia de roba Upcycling creada per Solidança, va participar en el Market de Moda Sostenible, organitzat per l’Associació Moda Sostenible Barcelona (MSBCN).
Didal-up és un projecte que busca crear alternatives pràctiques al model dominant de la indústria de la moda, per oferir una opció sostenible i respectuosa tant amb el medi ambient com amb les persones.
La marca va néixer com a resultat del projecte Laboratori Tèxtil executat per Solidança i que va rebre el suport de l’Agència de Residus de Catalunya. Aquest projecte va constar de la realització d’un Workshop d’Upcycling amb dissenyadores i dissenyadors professionals del sector tèxtil i en col·laboració amb Eurecat i AltrapoLab, on es van crear els primers dissenys i patrons, finalitzant amb la creació d’un taller de costura a les instal·lacions de Solidança on es van executar els dissenys creant un lloc de treball d’inserció laboral. El resultant ha sigut un espai d’investigació i producció on creem peces úniques amb valor social i ambiental a través de l’aprofitament i la reutilització del rebuig tèxtil.
Durant el Market, diverses marques sostenibles van exposar els seus productes i serveis al pati de la Casa Elizalde de Barcelona, un edifici històric ple d’encant al centre de l’Eixample. L’oferta de productes va ser molt variada, gràcies a la participació de marques com Moraduix, La Bicha Creativa, New Elephant, Big Blue, BodyFlies, AUREA, MomuEspacio, Akarona, i moltes altres.
Vam poder conèixer col·leccions produïdes de forma local, peces de punt confeccionades amb llana d’alpaca o cotó orgànic de comerç just, així com productes creats a partir de tècniques d’upcycling amb teixits recuperats, entre altres.
Amb la Didal-Up, Solidança aposta per l’upcycling com a eina clau en la recuperació de teixits i l’allargament de la vida útil de la roba. La nova col·lecció ens permet donar un nou ús a les peces, de manera que estalviem recursos en la producció i fabricació de nous teixits i minimitzem l’impacte que això genera en el planeta.
A més, evitem que la roba es converteixi en rebuig i acabi en abocadors i incineradores. En donar un segon ús a productes ja fabricats, disminuïm la despesa energètica i l’explotació de recursos naturals que s’haurien d’invertir en el procés de fabricació d’una nova peça.
Iniciatives com el Market de Moda Sostenible Barcelona, permeten posar en comú l’esforç de diverses marques del sector tèxtil sostenible en la creació d’alternatives al model dominant de la indústria de la moda i la proposta de noves opcions de consum basades en el respecte i la cura del medi ambient i les persones.
La nova col·lecció de Didal-up rep el suport de l’Ajuntament de Barcelona a través de la convocatòria general de subvencions per a projectes, activitats i serveis de districte i de ciutat 2022.