Nou projecte d’industrialització de la cadena de valor amb la indústria tèxtil catalana

En el marc del Pacte per la Moda Circular de Catalunya, Solidança, conjuntament amb cinc empreses associades al Clúster Català de la Moda (Modacc) i vuit empreses del sector industrial tèxtil català iniciem un projecte per la industrialització de la cadena de valor del tèxtil reciclat post consum gràcies a una subvenció rebuda per part de l’Agència de Residus de Catalunya, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya, en el marc de la convocatòria de foment de l’economia circular atorgada recentment.

L’objectiu del projecte és crear una cadena de valor de la indústria tèxtil catalana col·laborativa, que pugui fer possible aprofitar el residu tèxtil post-consum i utilitzar-lo per confeccionar un producte que surti a mercat. Les empreses Mango, Boboli, Simorra, Sita Murt/, System Action i Yerse se centraran en incloure matèria secundària a les seves noves col·leccions treballant en col·laboració amb la nova cadena de valor.

El procés industrial a desenvolupar s’iniciarà amb la recollida de roba usada per part de Solidança i la seva classificació mitjançant la tecnologia de Picvisa operada per Coleo. Posteriorment la roba es tritura i se’n farà borra a Triturats la Canya, per poder realitzar seguidament, el procés de filatura per part de diverses empreses com Hilaturas Jesús Rubio, Hilosa, Pagès Valentí i Planafil. Finalment, Textil BCH serà l’empresa encarregada de fer els teixits i els acabats aniran a càrrec de Estampados DAMF i es confeccionaran a l’empresa Coleo.

A través d’aquest procés, les marques de moda obtindran productes fets amb material tèxtil secundari de la qualitat suficient per ser introduïts al mercat. Per això, s’estudiaran i analitzaran els productes susceptibles d’incorporar matèria primera secundària, obtinguda a partir de la roba recollida en contenidors, en substitució del material verge que utilitzen actualment i també treballar les estratègies més adients en funció de cada producte a desenvolupar.

La reunió inaugural del projecte va tenir lloc el passat divendres 15 de desembre a les instal·lacions de Mango i va comptar amb la presència de l’ARC i d’altres responsables del DACC, així com de representants de totes les empreses i marques participants en el projecte. La sessió va donar el tret de sortida a aquesta iniciativa que té previst finalitzar al desembre de l’any 2025, i que promourà el desenvolupament de la cadena de valor d’ús tèxtil post-consum com a matèria primera secundària per a la indústria de la moda de Catalunya.

Aquest projecte s’ha generat sota el marc del Pacte per la Moda Circular a Catalunya, impulsat pel DACC, que té la voluntat de sumar i coordinar els esforços de tots els actors de la cadena de valor del tèxtil per donar resposta de forma conjunta i efectiva als reptes del sector, establint objectius comuns i generant instruments que facin possible la transformació cap a un model circular.

  • Cat
  • Cast