Noves línies de producció pel reciclatge reforcen la creació de llocs de treball per a inserció sociolaboral

Solidança/Roba Amiga ha engegat una nova línia de producció en la Preparació pel Reciclatge del residu tèxtil amb l’objectiu de consolidar 7 llocs de treball, en el marc de la convocatòria d’ajudes del Fons Social Europeu en el “Programa Operativo de Inclusión Social y Economía Sosial (POISES)” conduïda pel CEPES (Confederación Española de Economía Social).

Aquesta activitat es va impulsar en el context de pandèmia covid-19, en el qual Solidança es va veure molt afectada. És per aquesta raó que des de l’entitat es va plantejar la creació de noves línies de treball d’innovació en la línia del reciclatge tèxtil que permetien la reconversió de llocs de treball cap aquesta activitat, evitant la pèrdua d’aquests.

Actualment l’entitat ha consolidat aquestes noves línies de Preparació pel Reciclatge, professionalitzant-se en aquesta àrea, fent difusió a xarxes associatives del sector i formant a altres entitats de la xarxa AERESS per tal de replicar aquesta nova línia de treball. Amb la visió que en un futur es pugui ampliar la capacitat de preparació pel reciclatge i de llocs de treball destinats a aquestes línies.

 

El repte de la Preparació pel Reciclatge del residu tèxtil a Solidança/Roba Amiga

El projecte, emmarcat en l’economia circular amb valor social i en la innovació en la gestió del residu tèxtil, s’inicia el 2021 a través de la posada en marxa d’una nova línia de selecció de materials reciclables per optimitzar la gestió de la roba en desús.

Amb aquesta nova línia de treball, Solidança ha reconvertit 7 nous de treball (4 dones i 3 homes) de l’entitat així com la millora de la gestió de les més de 4.200 tones de residu tèxtil a l’any recollides per l’entitat, arribant a les 484 tones de material preparat pel reciclatge  (cotó blanc i color; llana i texà) que abans es destinava a tractament finalista, un 142% d’increment.

Aquest projecte s’ha vist reforçat per la gran xarxa que Solidança té amb altres agents especialitzats en el sector (Modacc, Moda Sostenible Bcn, EURECAT, RREUSE, AERESS, XES) i d’universitats i escoles implicades en la innovació tèxtil com la UAB, EADA, BAU, ESDI, UdL i Tecnocampus Mataró, també d’iniciatives pel reciclatge com Reimagine Textile, Back to Eco, i la col·laboració de Trituradors La Canya i Industries Masias. Comptant també amb el suport d’administracions públiques com l’ARC, l’AMB, l’Ajuntament de Bcn i el Consorci de residus de la Garrotxa (Girona).

D’aquesta manera Solidança ha iniciat una nova línia de PxR per obrir un mercat que té moltes possibilitats de futur i d’èxit, ja que respon a unes necessitats vitals i estratègiques de millora del medi ambient i de la petjada de carboni d’aquest sector, calculada en 17 tones de CO2/tn de residu tèxtil  gestionat.