Participem en la construcció del símbol del Pacte per la Moda Circular amb 2 tones de roba

Tanquem la 14a Setmana de la Prevenció de Residus, participant en un acte reivindicatiu a la Clariana de la Plaça de les Glòries: construint el símbol circular del Pacte per la Moda Circular col·locant una muntanya de 2 tones de roba procedent de la recollida selectiva.

La Gran Clariana de Barcelona ha acollit aquest diumenge 27 de novembre, una acció performativa impulsada per l’Agència de Residus de Catalunya, per simbolitzar la generació actual de residus i els objectius del pacte, acompanyada d’activitats d’educació ambiental per mostrar alternatives sobre com allargar la vida útil de la roba.

L’acte és un símbol de protesta i reivindicació, que té el propòsit de sensibilitzar a la població sobre els efectes que implica la generació massiva de residus tèxtils. De fet, la muntanya de roba amb residus de Roba Amiga/Solidança ha volgut sensibilitzar els 22kg de residus tèxtils que s’estima que genera cada persona a l’any, dels quals 20 kg, el cercle gran, amb una circumferència de 14 metres de radi, és el que va a abocador o incineradora, i no es recicla. El cercle petit, que conforma el penjador, representa els 2,3 kg que sí es recullen selectivament.

A l’acte hi ha participat el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, amb diferents representants de les altres institucions implicades, i amb la participació especial del cantant i presentador del programa de TV3 Eufòria, Miki Nuñez que s’ha compromès a difondre els principis del Pacte per la Moda Circular entre el jovent així com la necessitat d’evitar la generació de residus tèxtils anunciant que durant la propera gira tot el seu equip vestirà amb roba reciclada i de segona mà.

L’acció ha estat organitzada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, l’Agència de Residus de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Ciutats i Regions cap a la Sostenibilitat i amb la participació de Solidança/Roba Amiga, en el marc del nostre projecte Euroregió Pirineus Mediterrani.

Des de Solidança, hem format part d’aquesta acció cedint roba recuperada per construir la pilona de roba en qüestió. A més, hem col·locat un contenidor tèxtil de Solidança / Roba Amiga a l’esdeveniment, per fomentar la implicació de la ciutadania en la correcta gestió del residu tèxtil. Al mateix temps, també hem participat oferint a les participants un taller de clauers de macramé amb tela recuperada, una activitat adreçada a tots els públics, que ofereix alternatives per donar circularitat al residu tèxtil.

Totes aquestes accions, també les englobem dins el marc del projecte Euroregió Pirineus – Mediterrània, liderat per la Fundació Deixalles, en què entitats de les Illes Balears, Catalunya i Occitània (França) treballem conjuntament en l’intercanvi d’experiències i en la recerca d’alternatives de reutilització i reciclatge dels residus tèxtils per fomentar un sector més circular i assentar les bases per a un futur SCRAP de tèxtil que inclogui objectius ambientals i socials.

Què és el Pacte per a la Moda Circular?

El Pacte per a la Moda Circular, és un pacte voluntari entre institucions i empreses de les diferents baules de la cadena de valor tèxtil de Catalunya, que s’uneixen amb el propòsit de facilitar la incorporació de mesures de circularitat, l’impuls de projectes col·laboratius i la millora de la competitivitat del sector tèxtil.

Continuem treballant per donar circularitat a la roba, cuidant del medi ambient i apostant per crear noves oportunitats laborals!

 

  • Cat
  • Cast