Roba Amiga cooperativa participa en la signatura del Pacte per la Moda Circular per un futur més sostenible

Marc Pintor, Director General de Solidança i president de la cooperativa Roba Amiga, participa en la signatura del Pacte per la Moda Circular per transformar i millorar cap a un sector tèxtil més circular de forma compartida i col·laborativa.

Tenint en compte la situació actual del residu tèxtil, és necessari i urgent fer canvis profunds en el model de producció i consum del sector del tèxtil, i avançar cap a un model circular, més sostenible i regeneratiu per al planeta, és per aquest motiu que ha sorgit el Pacte per la Moda Circular, una iniciativa que promou un acord voluntari per impulsar la transformació del sector del tèxtil cap a un model circular a partir d’una perspectiva integral i integradora de tots els actors –públics i privats– de la seva cadena de valor.

El Pacte per a la Moda Circular és una de les accions amb suport de la Unió Europea dins del projecte Interreg Europe CircE (gener 2007 – juny 2021). Aquest projecte pilot tenia com a objectiu impulsar a Catalunya –i altres 7 regions europees– la transició cap a l’economia circular en sectors empresarials específics amb un gran potencial de replicabilitat i innovació a nivell europeu.

Els objectius generals del Pacte són una reducció significativa de la generació de residus tèxtils i l’increment del percentatge de recollida selectiva i de valorització d’aquests residus, tant de preparació per a la reutilització com de reciclatge.

També s’han definit objectius específics per als diferents segments de la cadena de valor del tèxtil. En l’àmbit de la fabricació es vol incrementar la durabilitat dels productes i el percentatge de material reciclat incorporat a nous productes, reduir i eliminar l’ús de materials nocius, augmentar la reutilització amb la implementació de nous models de negoci i desplegar estratègies de producció més neta i eficients, entres altres mesures.

Per assolir aquests objectius ambiciosos, ja s’està treballant en la definició de projectes pilot en determinats territoris per a impulsar la recollida de la roba de segona mà i la seva reutilització, així com per a millorar els sistemes de recollida selectiva de residus tèxtils i el reciclatge local.

Des de Solidança i Roba Amiga  ens comprometrem a treballar de forma col·laborativa per a assolir els objectius globals del Pacte per a la Moda Circular de Catalunya i contribuir de forma significativa als objectius específics per a cada segment de la cadena de valor del tèxtil.