A Solidança promovem els ODS per un futur més sostenible

L’entitat se suma a la lluita per protegir el planeta de l’emergència climàtica amb els Objectius de Desenvolupament Sostenibles

L’actual situació d’emergència climàtica ha fet prendre consciència de la problemàtica ambiental a un major nombre de la població, i la ciutadania comença a saber que són tant part del problema com de la solució. El consum de matèries primes i energia per a produir i satisfer les nostres necessitats no deixa de créixer i en conseqüència el seu impacte ambiental creix a la par.

Actualment estem consumint de mitjana mundial 1,7 planetes per abastir la demanda actual, en el cas d’Estats Units la petjada ecològica és de 5 planetes (si tota la població mundial consumís al mateix ritme), i Catalunya estaríem en els 2,5. Això vol dir que estem consumint molt per sobre de la capacitat de regeneració de la terra, la qual cosa és òbviament insostenible, i ens porta a posar en risc la supervivència de les generacions futures.

Consumim energia, aigua, matèries primeres, aliments, que són processats i transportats a llargues distàncies. La indústria tèxtil en particular és la segona indústria més contaminant del món a nivell d’emissions de CO2 segons dades de la Conferència de l’ONU sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD). Alhora que també aquest sector és tristament famós per les pèssimes condicions laborals a les fàbriques on es produeix el teixit que consumim, principalment a la Xina i Sud-Est asiàtic.

Algunes dades de l’impacte ambiental de la indústria de la moda que ens situïn millor en la dimensió de la tragèdia: es requereixen 7500 litres d’aigua per produir uns texans, l’equivalent a la quantitat que beu una persona en set anys, a més el sector la moda fa servir 93.000 milions de metres cúbics d’aigua cada any, una quantitat suficient perquè sobrevisquin 5 milions de persones, alhora la indústria de la moda és responsable del 20% del malbaratament total d’aigua a nivell global. D’altra banda, la producció de roba i calçat produeix el 8% dels gasos d’efecte hivernacle. Als darrers anys la producció mundial de roba no ha parat de créixer, es va duplicar entre 2000 i 2014, degut principalment al model actual de consum de roba conegut com a fast fashion, roba de baixa qualitat i poca durabilitat a preus molt baixos. Aquest creixement de la producció no només impacta quant a consum de recursos, sinó que la generació de residus també és un tema preocupant. Es calcula que a Catalunya només es recull selectivament un 12% del residu tèxtil que es genera i que el 88% restant acaba a tractament finalista (abocador o incineració) sense ser ni recuperat ni reciclat. Estem parlant de gairebé 900.000 tones a l’Estat Espanyol.

 

Alteratives possibles, el consum responsable i l’economia circular

Davant d’aquesta problemàtica sempre tenim l’opció de confrontar-la per tal de donar-li la volta, el consum responsable i activitats econòmiques basades en l’economia circular són estratègies clau per a aconseguir-ho. Però, què són exactament aquestes estratègies i com podem incidir com a ciutadans i ciutadanes per viure de manera més respectuosa amb el medi? El consum responsable es basa en la nostra decisió: caldrà que escollim productes sostenibles i que en la seva producció s’hagi posat en valor la igualtat d’oportunitats, la reducció de la pobresa, el treball digne, la solidaritat i la cura i la conservació del medi ambient, per tant tenim un paper fonamental com a ciutadania ja que amb les nostres accions diàries i els nostres hàbits de consum podem transformar la realitat actual que ens envolta, tenim més força de la que ens imaginem!

Durant els darrers anys s’ha introduït també en la nostra societat un nou concepte, l’economia circular. Es tracta de transformar l’economia lineal tal com l’hem conegut fins al moment sota la lògica de consum de matèries-producció-generació de residus i contaminació, i seguint esquemes de tancament de cicles com fan els ecosistemes naturals allargar al màxim la utilitat dels recursos que introduïm en la cadena de producció, a través del reciclatge, la reutilització, la reparació, compartir recursos, i produir amb criteris d’ecodisseny (és a dir, analitzar els productes perquè tinguin el mínim impacte al llarg de tota la seva vida útil). En l’economia circular és fonamental un ús eficient dels recursos com l’aigua i l’energia, i els residus es transformen en recursos per a noves activitats.

Aquestes noves propostes de consum i producció a més poden ser alternatives atractives, funcionals i que impliquin un estalvi econòmic per als/les consumidor/es, d’això Solidança Roba Amiga és un referent al Baix Llobregat.

 

Un problema i una oportunitat: neix el Programa Roba Amiga

El Programa Roba Amiga es va crear el 2001 amb l’objectiu d’ajudar a persones en situació de vulnerabilitat social a través de la gestió del residu tèxtil. Així doncs, Roba Amiga està formada per diverses empreses d’inserció de Catalunya que recollint i gestionant el residu tèxtil de les catalanes i catalans, generen més de 200 llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat a les dues plantes de gestió i a les més de 20 botigues repartides per tot el territori. Una de les entitats líders de Roba Amiga és Solidança, empresa d’inserció referent al Baix Llobregat per la seva incidència amb la inclusió social amb itineraris d’inserció al territori.

 

 

Solidança entitat líder de Roba Amiga i refent al Baix Llobregat

Solidança/Roba Amiga és una entitat amb 23 anys d’història al territori, està situada a Sant Just Desvern on compta amb una planta de tractament del residu tèxtil. El model de gestió del residu tèxtil és smart i circular: s’ofereix un servei de qualitat a la ciutadania perquè pugui reciclar la roba en desús de la manera més còmode, amb la ubicació de 1.000 contenidors taronges Roba Amiga a la via pública de 170 municipis de les províncies de Barcelona i Girona, en els que hem recollit gairebé 5.000 tones de residu tèxtil durant 2019. A la nostra planta de Sant Just Desvern són classificades i preparades per a la seva reutilització en venda de segona mà o per al seu reciclatge. La roba en desús es transforma en un producte amb valor gràcies a la comercialització a través de les nostres 8 botigues Solidança/Roba Amiga. És en aquestes botigues on es tanca el cercle d’economia circular, reutilitzant més del 50% del residu tèxtil que es recull als municipis col·laboradors. Podeu trobar aquestes botigues de consum més respectuós amb el medi ambient i que fomenten la inclusió social al nostre web www.test.solidanca.cat/botigues.

 

Economia Circular oportunitat per a la inclusió social

Solidança fa 23 anys que a més de gestionar el residu tèxtil també treballa altres línies de residus que fomenten l’Economia Circular gràcies al seu potencial de reutilització, afavorint la creació de llocs de treball. Residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEEs) poden ser reparats i tornats a posar en circuit de venta de segona mà, també els mobles, les joguines i altres andròmines que si no són recuperades per entitats socials del sector acaben a l’abocador. Per tant, com a consumidors/es tenim dues tasques importants a fer, cercar alternatives de consum menys contaminants com són els articles de segona mà, i també procurar per la reutilització dels nostres objectes en desús, a través de donacions a entitats com Solidança.

Durant el 2019 Solidança hem recuperat 10,78 tones d’aparells elèctrics, assolint un 30% de reutilització en aparells de línia blanca (rentadores, neveres, cuines, forns, rentavaixelles, etc.). Una altra línia de treball important és la restauració i recuperació de mobles per a la seva venta. Aquests tallers han donat ocupació a 7 persones que han realitzat itineraris d’inserció laboral.

En la línia de l’impuls de l’Economia Circular Solidança ha estat molt activa els darrers anys, posant en marxa projectes amb un gran caràcter d’innovació ambiental i social, alguns exemples són el Projecte Gira la Roba d’intercanvi de roba a la nostra botiga del carrer Casanova, 26, la Reparatruck una unitat mòbil per ensenyar a reparar aparells, ordinadors i bicicletes als municipis, l’Alberg Solidança a Palafrugell que inclou una gestió ecològica del servei o el taller de restauració i upcycling de mobles. Un altre element important d’innovació social i que enforteix la tasca d’inserció és el Centre de Formació de Solidança on es realitzen cursos de reparador d’aparells elèctrics, tabletes i mòbils, gestió de residus, costura…amb l’objectiu de crear oportunitats laborals.

Tots aquests projectes neixen amb l’objectiu de millorar la nostra societat, són totalment replicables i esperem que puguin ser inspiradors per a impulsar un altre tipus de consum i d’economia més en sintonia amb el medi ambient, que garanteixin un futur saludable i aportin un valor social.

La reutilització i la preparació per a la reutilització dels residus té un impacte molt positiu en la lluita contra el canvi climàtic, podem calcular les tones de CO2 que ens estalviem amb la nostra compra de segona mà, ho fem amb la calculadora de CO2 d’AERESS (Asociación Española de Recuperadores de la Economia Social y Solidaria): http://reutilizayevitaco2.aeress.org. En un any Solidança hem evitat 15.369 tones de CO2 amb la reutilització de roba, mobles i aparells elèctrics.

No voldríem acomiadar-nos sense demanar la complicitat de les administracions públiques per tal de poder col·laborar en aquest impuls de l’economia social i circular, introduint clàusules socials en la contractació pública i afavorint sistemes de recollida de residus que fomentin la preparació per a la reutilització. També des de Solidança voldríem reivindicar la necessitat de mesures fiscals que facin possible aquest impuls com la reducció de l’IVA 0 per als articles de segona mà.

Seguirem treballant amb el nostre compromís per les persones i la nostra aposta pel medi ambient.

 

Nati Yesares, cap de Medi Ambient i Projectes de Solidança

 

  • Cat
  • Cast