Apostem per la innovació tèxtil: Realitzem un workshop per crear metodologies d’upcycling i aprofitar el tèxtil en desús

Solidança/Roba Amiga i Eurecat organitzen el Workshop Upcycling: disseny i metodologia, un conjunt de tallers i formacions orientats a dissenyar una metodologia per a crear una peça a partir de roba i tèxtil en desús proporcionat per l’entitat, amb l’objectiu de sistematitzar el procès de confecció.

Aquesta formació està liderada per Altrapo, agent especialitzat en formació en reciclatge tèxtil i upcycling. Una iniciativa realitzada a través del projecte Laboratori d’Innovació Textil finançat per l’ARC, on s’implantaran els nous procesos d’upcycling creats, i en col·laboració amb la inciativa PECT-Maresme Reimagine Textile.

Un Workshop gratuït, que tindrà una durada de 5 dies amb una sessió on-line i quatre sessions presencials. Es durà a terme a les instal·lacions d’Eurecat al Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil (CRTTT) de Canet de Mar, un espai ideal per inspirar-se en la essència del tèxtil i la seva tradició, i estarà liderat per tècnics del centre en col·laboració amb Altrapo, agent especialitzat en formació en reciclatge tèxtil i upcycling.

Els participants del workshop rebran formació en metodologies d’upcycling per aprofitar el tèxtil en desús, que hauran d’aplicar per tal de proposar creacions innovadores i dissenys que integrin el valor artístic i també el valor ambiental. L’upcycling, el reciclatge de fibres, la dignificació del residu, la innovació, la responsabilitat, la perspectiva de gènere, el disseny i la creativitat seran alguns dels tags d’aquest exercici creatiu.

 

Sobre el projecte de laboratori Tèxtil de Solidança/Roba Amiga

El Laboratori d’Innovació Tèxtil és una iniciativa impulsada per Solidança/Roba Amiga en el marc de projectes finançats per l’ARC que ha de permetre a Solidança crear un nou servei d’innovació en la gestió de residus a través de l’upcycling per a la creació de complements tèxtils que posaran a la venta a les botigues Solidança/Roba Amiga. Per aconseguir-ho, es busca  impulsar el talent en disseny i enfocar-lo en aquest nou àmbit d’innovació, l’upcycling i es proposa aquest workshop en col·laboració amb Eurecat i Altrapo.

Aquest projecte té un doble impacte: social i ambiental, donat que la missió de Solidança és la inserció de persones en risc d’exclusió a través de la gestió del residu tèxtil i perquè planteja solucions per optimitzar la gestió del residu tèxtil en el nou paradigma d’economia circular i sostenible. El sector tèxtil és actualment un dels més contaminants tant per la generació de CO2 com per la quantitat de de residu que genera i que no es pot recuperar o reciclar correctament.

 

Aquí l’enllaç del programa