Solidança posa a la venda un cabàs i una motxilla de feltre reciclat basats en l’ecodisseny

Amb l’objectiu de donar circularitat al teixit de feltre reciclat utilitzat en la creació de Circutex, el contenidor tèxtil, Solidança impulsa, conjuntament amb Eurecat i amb el suport d’ACCIÓ, nous prototips amb diferents patrons basats en l’ecodisseny.

Ens hem decantat per la producció de dos models: un cabàs i una motxilla. Ambdós han estat basats en estratègies d’ecodisseny, amb material reciclat i patronatge de residu zero. De fet, amb la compra del cabàs estalviem l’emissió de fins a 2,29 kg de CO₂ a l’atmosfera, i en el cas de la motxilla, aconseguim un estalvi d’1,37 kg de CO₂.

Els productes s’han creat sota el concepte ‘fes-ho tu mateix’, perquè les consumidores pugui muntar-lo elles mateixes a partir de les instruccions facilitades. També és confeccionat sota un patró únic d’una sola peça de teixit que s’uneix mitjançant botons o una corretja.

Els dissenys sostenibles es troben a la venda a la nostra botiga online (www.circularsecondhand.org), així com en punts de venda físics de les botigues de Sants (C/ Galileu 117, Barcelona) i de Tallers (C/Tallers, 21, Barcelona). 

La utilització de matèries primeres tèxtils recuperades és un model circular que ha d’anar guanyant pes en el futur. Per aquest motiu, els nous productes parteixen d’aquest punt i pretenen trobar noves solucions en l’eco-disseny que permetin obrir una oportunitat per millorar la circularitat i la valorització dels materials que actualment recollim i gestionem a la planta de residu tèxtil de Solidança.

A Solidança, partim de l’experiència prèvia amb el contenidor Circutex, en el desenvolupament del teixit de feltre (no teixit) provinent de residu post-consum, recuperant fibra polièster termoplàstic, que és la mateixa que hem utilitzat pels nous productes que posem a la venda.

Què és Circutex?

Circutex és un contenidor circular dissenyat sota criteris d’ecodisseny amb l’objectiu de produir un dipòsit per a la recollida de residu tèxtil en espais tancats, amb la peculiaritat que el mateix contenidor està fet amb feltre reciclat a partir de residu tèxtil post consum.

Aquest residu tèxtil hauria acabat a l’abocador o la incineradora, i amb aquesta iniciativa a Solidança trobem un ús alternatiu per al material reciclat (amb el residu recollim més residu). A més a més, té una funció de sensibilització de cara al públic, que pot veure una aplicació de reciclatge del residu tèxtil que aporta al contenidor.

El fet que el mateix contenidor on es diposita la roba estigui produït amb el residu que es recull, té un triple impacte positiu: per una banda, l’aprofitament del residu tèxtil per valoritzar-lo amb tècniques d’upcycling, per un altre, es garanteix l’ús d’aquest contenidor, ja que cobreix un servei necessari per a la ciutadania, i, per acabar, que els usuaris del servei rebin un missatge important de cara a impulsar l’economia circular en poder veure directament que el seu residu té una aplicació útil.

El projecte Circutex rep el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i s’ha elaborat amb la col·laboració d’Eurecat.

La confecció al Taller de Circular Upcycling

Els productes Circutex són treballats al Taller de Circular Upcycling de Solidança, un espai on generem i mantenim llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat social a l’entitat, a través d’un taller de costura i confecció de peces d’upcycling a partir de l’aprofitament de tèxtil en desús.

En aquest mateix taller, les persones treballadores creen nous productes a partir del feltre reciclat de Circutex, encarregant-se de preparar per a la venda la gamma dels nous productes.

Es tracta d’un espai d’investigació i producció on creem peces úniques amb valor social i ambiental a través de l’aprofitament i la reutilització del residu tèxtil postconsum, per posteriorment posar-los a la venda.

  • Cat
  • Cast