Solidança rep la menció especial a la categoria Producte en Desenvolupament en els Premis Catalunya Ecodisseny de l’ARC per CIRCUTEX

Solidança ha assistit a l’entrega dels Premis Ecodisseny com a finalista del guardó rebent la menció especial d’honor a la categoria Producte en Desenvolupament pel projecte CIRCUTEX, el contenidor tèxtil- no tèxtil que cerca el desenvolupament del reciclatge i l’economia circular en teixits no aprofitables, convertint-los en nous recursos.

Aquest premi el convoca cada dos anys el Departament d’Acció Climàtica, que reconeix productes en el mercat i en desenvolupament dissenyats, fabricats o executats a Catalunya que integren en el seu disseny consideracions per millorar-ne el comportament ambiental al llarg del cicle de vida. El jurat valora principalment la incorporació d’estratègies d’ecodisseny i la contribució a l’economia circular, la qualitat del disseny i la innovació.

El secretari general del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Josep Vidal i Fàbrega, el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire i Soler, i la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya e Busquet, van lliurar ahir al vespre els guardons del Premi Catalunya d’Ecodisseny 2023 en una cerimònia al Disseny Hub de Barcelona. 80 candidatures presentades en aquesta cinquena edició del premi, en tres categories diferents. A més, enguany s’han lliurat set mencions, una de les quals ha sigut per Solidança.

Solidança, mantenim un compromís continu amb la innovació en gestió del residu tèxtil ha engegat diversos projectes d’innovació tèxtil durant aquests últims anys, com ara Circutex, Circularwool, Circular Upcycling, entre d’altres. Totes iniciatives tenen la intenció d’evitar la generació de residu tèxtil per tal de fer possible l’economia circular en el sector.

Sobre el projecte CIRCUTEX

Circutex és un projecte impulsat per Solidança i desenvolupat de la mà d’Eurecat, amb el suport d’ACCIÓ, que té com a objectiu impulsar la innovació en residu tèxtil.

Aquesta iniciativa vol contribuir a tancar el cicle de recollida i recuperació de residu tèxtil, dissenyant, conceptualitzant i prototipant un model de contenidor tèxtil sostenible i circular, basat en l’ús de feltre industrial manufacturat en base a residu tèxtil post consum proveït per l’entitat.

L’objectiu general del projecte ha sigut conceptualitzar, dissenyar, prototipar i produir, sota la metodologia de l’ecodisseny, un nou format de contenidor de rebuig tèxtil post consum fabricat a partir de feltre procedent de residu tèxtil reciclat. Per aconseguir aquesta fita, s’ha comptat amb la participació d’EURECAT que ha treballat els diferents aspectes tècnics, estètics, ergonòmics, econòmics i circulars.

L’experiència que acumula l’entitat, amb 26 anys en la recuperació de residus, ha permès fer una aposta per ampliar la recuperació de part del residu tèxtil que es destina a reciclatge o que es destrueix. D’aquesta manera, es fomenta la revalorització amb una nova línia d’upcycling en tèxtil a Solidança, incentivant així un nou model de negoci més circular.

Actualment, estem pendents d’un estudi sobre l’impacte positiu en el medi ambient d’aquests productes. D’aquesta manera, podrem quantificar la quantitat d’emissions de CO₂ que hem reduït amb la iniciativa.

Enguany, amb l’experiència del contenidor CIRCUTEX que es va crear amb l’objectiu de crear un nou dipòsit de roba a partir de teixit reciclat postconsum que servís per a la recollida de roba en establiments tancats, s’ha introduït el residu tèxtil en el circuit de l’economia circular. Per mitjà de la producció de material recuperat / reciclat tèxtil, hem estudiat les possibles solucions conceptuals que pugui necessitar el mercat i produïm un model de teixit circular.

Anunciem la creació de nous productes d’innovació tèxtil

Amb aquest precedent, ens hem decantat per la producció de dos models nous: un cabàs i una motxilla. Tant un com l’altre s’han ideat amb estratègies d’ecodisseny, material reciclat i patronatge de residu zero. A més, els productes s’han creat sota el concepte “fes-ho tu mateix”, perquè el mateix consumidor pugui muntar-los a partir de les instruccions que facilitem. El producte està creat sota un patró únic d’una sola peça de teixit que s’uneix a través de botons o d’una corretja.

Recupera aquí el vídeo del procés de creació dels models de Circutex.

Nous models de productes d'innovació textil de Circutex