Solidança codissenya nous productes a partir de fibres reciclades de Circutex

Amb l’objectiu de donar circularitat al teixit de feltre reciclat utilitzat en la creació de Circutex, el contenidor tèxtil, Solidança impulsa, conjuntament amb Eurecat i amb el suport d’ACCIÓ, nous prototips amb diferents dissenys basats en l’ecodisseny.

El propòsit principal és, a través de la producció de material recuperat/reciclat tèxtil, estudiar les possibles solucions conceptuals que puguin arribar al mercat i donin resposta a la necessitat d’un model de teixit encara més circular.

La utilització de matèries primeres tèxtils recuperades és un model circular que ha d’anar guanyant pes en el futur. Per aquest motiu, l’estudi parteix d’aquest punt de partida i pretén trobar noves solucions en l’eco-disseny de nous productes que permetin obrir una oportunitat per millorar la circularitat i la valorització dels materials que actualment recull i gestiona Solidança.

A Solidança, partim de l’experiència prèvia amb el contenidor Circutex, en el desenvolupament d’un teixit de feltre (no teixit) provinent de residu pre i post-consum de Solidança, recuperant fibra polièster termoplàstic.


Ens hem decantat per la producció de dos models: un cabàs i una motxilla. Ambdós han estat basats en estratègies d’ecodisseny, amb material reciclat i patronatge de residu zero. A més, els productes s’han creat sota el concepte ‘fes-ho tu mateix‘, perquè el consumidor pugui muntar-lo ell mateix a partir de les instruccions facilitades.

Al mateix temps, cal destacar que realitzarem un estudi de l’impacte positiu sobre medi ambient d’aquests productes en matèria de reducció emissions de CO₂.

Aquest projecte rep el suport d’ACCIÓ.

Què és Circutex?

Circutex és un contenidor circular dissenyat sota criteris d’ecodisseny amb l’objectiu de produir un dipòsit per a recollida de residu tèxtil en espais tancats, amb la peculiaritat que el mateix contenidor està fet amb teixit -no teixit- reciclat a partir de residu tèxtil post consum.

Aquest residu tèxtil hauria acabat a l’abocador o la incineradora, i amb aquesta iniciativa Solidança/Roba Amiga trobem un ús alternatiu per al material reciclat (amb el residu recollim més residu) que a més a més té una funció de sensibilització de cara al públic, que pot veure una aplicació de reciclatge del residu tèxtil que aporta al contenidor.

El fet que el mateix contenidor on es diposita la roba estigui produït amb el residu que es recull, té un triple impacte positiu: per una banda, l’aprofitament del residu tèxtil per valoritzar-lo amb tècniques d’upcycling, per un altre, es garanteix l’ús d’aquest contenidor, ja que cobreix un servei necessari per a la ciutadania, i, per acabar, que els usuaris del servei rebin un missatge important de cara a impulsar l’economia circular en poder veure directament que el seu residu té una aplicació útil.

El projecte Circutex rep el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i s’ha elaborat amb la col·laboració d’Eurecat.

  • Cat
  • Cast