Solidança viatja a Holanda per conèixer noves pràctiques en la gestió de residus tèxtils

La setmana passada, Solidança va assistir a les jornades tècniques ‘Llibre Blanc per a la Gestió de Residus Tèxtils’ amb Modacc, el clúster català de la moda, per aprendre sobre bones pràctiques en la recol·lecció, classificació i valorització dels residus tèxtils als Països Baixos.

Solidança fa més de 25 anys que treballa per oferir una correcta gestió del residu tèxtil en diverses àrees: en la recollida municipal de roba a través dels contenidors de Roba Amiga i de diferents Deixalleries, durant la preparació del teixit recollit per a la seva reutilització a la nostra planta de triatge, i en la distribució a les botigues de venda de productes de segona mà de Solidança / Roba Amiga, entre altres.

Des de l’entitat continuem aprenent per millorar la gestió d’aquests residus i garantir la circularitat del teixit, és per això que assistim a les jornades tècniques del ‘Llibre Blanc per a la Gestió de Residus Tèxtils’, amb l’objectiu de compartir experiències entre diversos professionals del sector i conèixer els avenços tècnics i logístics en matèria de recol·lecció i classificació.

De tot l’itinerari del viatge, destaquem la visita a Het Goed Deventer, una botiga smart on, a més d’oferir productes de segona mà, també és un espai de reparació de cafeteres, un centre d’activitats i un bar. Hem pogut conèixer de prop el funcionament d’aquest model innovador i les pràctiques de reutilització que tenen implementades.

Al mateix temps, ens hem endinsat en el sector de la classificació de residus, visitant la planta de Reshare a Deventer i Textile2Textile, models pioners en aquest àmbit.

Reshare és un centre tèxtil de Preparació per a la Reutilització (PxR), molt proper al model de Solidança, enfocat a la venda de teixit de segona mà a través de les seves botigues i en la derivació de residus a altres plantes especialitzades.

En aquesta fase, entra Textile2Textile,  la primera organització del món que reutilitza cada fibra de teixit usat. A través de les innovadores Fiber Farms (“granges de fibra”) produeixen tèxtil recuperat d’alta qualitat i retalls postconsum homogenis, nets i traçables.

Al llarg de l’itinerari, hem assistit a diverses presentacions de projectes, com les del programa 2021-2025 de VANG-HHA, de Mondint, la presentació d’un estudi de Circle Economy, de United Repair Center o de Reflow i Clean&Unique.

Tornem carregades d’energia amb noves propostes per millorar l’eficiència de la gestió que ofereix Solidança amb el residu tèxtil.

Aquestes jornades reben el suport del clúster Modacc, ACTE i Enterprise Europe Network.

Seguim treballant per reduir l’impacte ambiental que té la nostra roba sobre el planeta!