Més de 5.000 tones de roba recollida per crear llocs de treball i combatre l’emergència climàtica

El Grup d’entitats Solidança supera la fita de 5.147 tones de roba recollida el 2022 a les províncies de Barcelona i Girona, el que suposa una reducció de 45.982 tones de CO₂ a l’atmosfera i la creació de 121 llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat social. 

Al llarg del 2022, hem recollit 5.147.298 quilos de roba a Catalunya a través dels 1074 contenidors taronges del Programa Roba Amiga i punts de recollida repartits als 182 municipis de la província de Barcelona i Girona, i d’empreses i centres col·laboradors.  

La gestió d’aquest residu durant el 2022 ha evitat l’emissió d’un total de 49.982 tones de CO₂ a l’atmosfera, però el valor d’aquest projecte tèxtil va més enllà: la gestió del residu tèxtil per part de Solidança, ha permès enguany la creació de 121 llocs de treball destinats a fer itineraris d’inserció sociolaboral a persones en situació de vulnerabilitat social. Aquests itineraris tenen l’objectiu de millorar l’ocupabilitat a través de l’acompanyament individualitzat i holístic de la persona, on la formació és clau, amb la finalitat d’impulsar la reinserció en el mercat laboral ordinari. 

Solidança, amb més de 25 anys d’experiència, segueix un model d’economia circular i sostenible en el temps que genera un doble impacte. Per una banda, té un valor social, ja que genera llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat social. I per una altra, un valor ambiental, ja que converteix el residu en un recurs a través de la reutilització i evita la generació d’emissions de CO₂ al medi ambient. 

El Grup d’entitats Solidança realitza aquesta activitat sota el Programa Roba Amiga a través de les Empreses d’Inserció Solidança Treball EI, S.L. a Barcelona i Adad L’Encant EI, S.L. a Girona, creant llocs de treball d’inserció sociolaboral per a persones usuàries dels Serveis Socials dels municipis col·laboradors amb el Programa.

 

Què es fa amb la roba dels contenidors taronges de Roba Amiga?  

El circuit comença amb la recollida de la roba als contenidors ubicats a la via pública i altres punts, després es trasllada a la planta de Preparació per a la Reutilització a Sant Just Desvern Solidança/Roba Amiga, i passa per un procés de tria i classificació amb una correcta traçabilitat, per la seva posterior distribució i venda a les Botigues de Solidança / Roba Amiga de productes de segona mà, gestionades per l’entitat.  

Per tant, a les 14 botigues Solidança/Roba Amiga i Roba Amiga Girona, es tanca el circuit de la roba, fomentant així una moda sostenible i circular. A més, mantenim un nivell de retorn social important amb la donació de 7.500  peces de roba a 712 famílies que es troben en risc d’exclusió a través del Programa d’Entrega Social impulsat per l’entitat on famílies usuàries dels Serveis Socials dels municipis col·laboradors, poden obtenir roba i electrodomèstics. 

A més de la distribució a les botigues de segona mà locals, la roba de qualitat que el mercat local no pot absorbir es comercialitza a països en vies de desenvolupament, creant llocs de treball i enfortint les economies locals. D’altra banda, la roba destinada a reciclatge, es classifica segons la seva composició (cotó, texà, llana), per tornar a crear noves filatures.  

Com a últim recurs, part de la roba que és considerada rebuig a causa del seu estat, es destina a projectes d’innovació tèxtils que fomenta l’entitat com la col·lecció d’upcyling Didal Up, el contenidor Circutex, Circular Wool, entre altres. 

 

L’aposta per la sensibilització a la ciutadania 

L’entitat aposta l’educació ambiental com a eina transformadora de la societat a través d’accions de sensibilització envers la problemàtica ambiental i social de la indústria tèxtil als centres escolars. Aquest any s’han dut a terme un total de 52 activitats i tallers d’educació ambiental a més de 35 centres amb campanyes de recollida de roba, arribant a més de 6785 alumnes.  

Cal destacar també les activitats enfocades a la prevenció de residu tèxtil que realitza l’entitat a través de la plataforma Cercle Zero, amb tallers de costura i arranjament tèxtil, i amb la furgoneta mòbil Didaltruck.  

 Així doncs, Solidança/Roba Amiga aposta per un any 2023 on l’entitat segueixi treballant per a les persones del territori, per la cohesió social del país a través d’activitats de protecció del medi ambient, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Cat
  • Cast