Posem en marxa un nou projecte de digitalització per a millorar la traçabilitat del residu tèxtil

Les entitats ADAD L’Encant, Fundació Deixalles, Recumadrid i Solidança duem a terme una iniciativa innovadora per a optimitzar la recollida del residu tèxtil

Solidança s’ha unit a les entitats ADAD L’EncantFundació Deixalles i Recumadrid, entitats de l’Economia Social i Solidària de Catalunya, Balears i Madrid per a impulsar “Teixint rutes cooperatives”, el projecte que optimitza les rutes de recollida de roba de manera intel·ligent amb l’ajuda d’uns sensors volumètrics i una plataforma digital que permet el seu monitoratge. Es tracta d’una iniciativa pionera que té un gran impacte mediambiental, així com en l’organització del treball i en la qualitat del servei.

Un benefici mediambiental

Els sensors volumètrics connectats a la plataforma digital cooperativa permeten estalviar trajectes innecessaris de la flota de recollida del residu tèxtil. Atès que els aparells es connecten en temps real amb l’eina digital, podem obtenir dades exactes sobre la ubicació dels contenidors tèxtils i la quantitat de roba que contenen. D’aquesta manera, podem traçar una ruta precisa dels nostres vehicles i minimitzem així la petjada de carboni que comporten els combustibles fòssils.

Una millor organització

Els contenidors amb sensors volumètrics es tradueixen en una major eficiència del temps de treball. La seva funcionalitat implica que les persones conductores puguin programar les seves rutes de manera que només acudeixin als contenidors plens. Aquesta possibilitat constitueix una gran facilitat per a organitzar les jornades laborals dels treballadors i alliberar-los d’estrès.

Un servei de major qualitat

El projecte clarament millora el servei de recollida tèxtil dels 633 contenidors de Roba Amiga que gestionem en 67 municipis de la província de Barcelona. El rastreig dels sensors connectats a la plataforma digital permet tenir constància del nivell de roba que hi ha en els contenidors en tot moment. D’aquesta manera, es podran evitar incidents com el desbordament de la roba.

Tanmateix, el procés d’instal·lació dels sensors volumètrics és el resultat d’una formació en competències digitals als treballadors de les entitats que es troben en un itinerari d’inserció sociolaboral, millorant el seu currículum formatiu i incrementant la seva ocupabilitat a llarg termini.

Aquest projecte rep el suport de la Unió Europea dins del Pla de Recuperació, Transició i Resiliència, finançat per la Unió Europea – Next GenerationEU i el Ministeri de Treball i Economia Social.

  • Cat
  • Cast