Solidança inicia servei de recollida de roba a Premià de Mar amb 3 contenidors Roba Amiga disponibles per a la ciutadania

Solidança ha iniciat el servei de recollida de roba a Premià de Mar amb 3 contenidors Roba Amiga disponibles per a la ciutadania. L’entitat social opera amb aquest servei des de fa més de 27 anys a través del Programa Roba Amiga, aportant un doble impacte: social i ambiental.

Les adreces dels contenidors són:

  • Gran Via de Lluís Companys, 37
  • c. Unió, 32
  • NII cantonada amb Segarra 1

La gestió proposada per Solidança vol donar un impuls a l’Economia Circular i Social al municipi, fomentant la reutilització de roba en desús a través dels contenidors Roba Amiga i la inclusió social amb contractes d’inserció laboral per a persones en situació de vulnerabilitat social del municipi.

Aquest servei a més del seu impacte social i ambiental, estarà complementat per campanyes de sensibilització a les escoles i pel retorn social en forma de roba per a usuaris de serveis socials del municipi que ho necessitin.

Així doncs, Solidança/Roba Amiga aposta pel municipi de Premià de Mar com un nou col·laborador per continuar promovent la inserció sociolaboral de les persones del territori a través d’activitats de protecció del medi ambient, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

 

 

 

 

 

Què es fa amb la roba dels contenidors taronges de Roba Amiga?

El circuit comença amb la recollida de la roba als contenidors ubicats a la via pública i altres punts, després es trasllada a la planta de Preparació per a la Reutilització a Sant Just Desvern Solidança/Roba Amiga, i passa per un procés de tria i classificació amb una correcta traçabilitat, per la seva posterior distribució i venda a les Botigues de Solidança / Roba Amiga de productes de segona mà, gestionades per l’entitat.

Per tant, a les 17 botigues Solidança/Roba Amiga i Roba Amiga Girona, es tanca el circuit de la roba, fomentant així una moda sostenible i circular. A més, mantenim un nivell de retorn social important amb la donació de 7.921 peces de roba a 729 famílies que es troben en risc d’exclusió a través del Programa d’Entrega Social impulsat per l’entitat on famílies usuàries dels Serveis Socials dels municipis col·laboradors, poden obtenir roba i electrodomèstics.

A més de la distribució a les botigues de segona mà locals, la roba de qualitat que el mercat local no pot absorbir es comercialitza a països en vies de desenvolupament, creant llocs de treball i enfortint les economies locals. D’altra banda, la roba destinada a reciclatge, es classifica segons la seva composició (cotó, texà, llana), per tornar a crear noves filatures.

Com a últim recurs, part de la roba que és considerada rebuig a causa del seu estat, es destina a projectes d’innovació tèxtils que fomenta l’entitat com la col·lecció d’upcyling Didal Up, el contenidor Circutex, Circular Wool, entre altres.

Trajectòria i balanç: La gestió de residu tèxtil amb Solidança el 2023

Al llarg del 2023, es van recollir un total de 5.775 tones de roba a les províncies de Barcelona i Girona a través dels 1.104 contenidors taronges del Programa Roba Amiga i punts de recollida repartits als 183 municipis gestionats per Solidança Treball i ADAD L’encant, les empreses d’Inserció promogudes per la Fundació Solidança a Catalunya.

La gestió d’aquest residu durant el 2023 ha evitat l’emissió d’un total de 63.553 tones de CO₂ a l’atmosfera, però el valor d’aquest projecte tèxtil va més enllà: la gestió del residu tèxtil per part de Solidança, ha permès enguany la creació de 143 llocs de treball destinats a fer itineraris d’inserció sociolaboral a persones en situació de vulnerabilitat social. Aquests itineraris tenen l’objectiu de millorar l’ocupabilitat a través de l’acompanyament individualitzat i holístic de la persona, on la formació és clau, amb la finalitat d’impulsar la reinserció en el mercat laboral ordinari.

Solidança, amb 27 anys d’experiència, segueix un model d’economia circular i sostenible en el temps que genera un doble impacte. Per una banda, té un valor social, generant llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat social. I per una altra, un valor ambiental, convertint el residu en un recurs a través de la reutilització i evita la generació d’emissions de CO₂ al medi ambient.

El Grup d’entitats Solidança duu a terme aquesta activitat sota el Programa Roba Amiga a través de les Empreses d’Inserció Solidança Treball EI, S.L. a Barcelona i Adad L’Encant EI, S.L. a Girona, creant llocs de treball d’inserció sociolaboral per a persones usuàries dels Serveis Socials dels municipis col·laboradors amb el Programa.

L’aposta per la sensibilització a la ciutadania

L’entitat aposta l’educació ambiental com a eina transformadora de la societat a través d’accions de sensibilització envers la problemàtica ambiental i social de la indústria tèxtil als centres escolars. Aquest any s’han dut a terme un total de 52 activitats i tallers d’educació ambiental a més de 35 centres amb campanyes de recollida de roba, arribant a més de 2180 alumnes. Cal destacar també les activitats enfocades a la prevenció de residu tèxtil que duu a terme l’entitat a través de la plataforma Cercle Zero, amb tallers de costura i arranjament tèxtil, i amb la furgoneta mòbil Didaltruck.

 

La teva roba crea llocs de treball. Fem-la útil!

 

 

  • Cat
  • Cast