La Deixalleria de Viladecans, un model innovador en la gestió de residus

Gestionem més de 2.500 tones de residus a la Deixalleria de Viladecans al llarg del 2022, de les quals 30.016 kg de residus han estat reutilitzats, estalviant així 42.732 kg de CO₂ i creant 3 llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat social.

La Deixalleria de Viladecans és un clar exemple del model de gestió de residus que impulsem des de Solidança, que té en compte tres eixos principals: la reutilització i l’optimització de l’aprofitament dels residus, la inserció laboral i l’educació ambiental.

A més, aquest 2022 la Deixalleria ha emplaçat diferents esdeveniments: la signatura del Pacte pel Clima conjuntament amb l’Ajuntament de Viladecans, Desfilada de la Didal Up, la col·lecció d’Upcycling de Solidança; la celebració del Dia del Medi Ambient amb concert i un mercat d’articles de segona mà amb motiu de la Setmana Europea de Prevenció de Residus.

La Deixalleria ha estat un espai de trobada per a una gran diversitat d’activitats al llarg d’aquest 2022. Hem realitzat 73 serveis d’autoreparació, sensibilitzat a 75 alumnes d’escoles que visiten la deixalleria, hem gestionat 6 tallers de prevenció de residus, 3 Reparatrucks i 3 Didaltrucksorganitzat celebracions per al Dia Mundial del Medi Ambient, per la Fira de Sant Ponç, per la Setmana Europea de Prevenció de Residus, i molt més!

Cal destacar, que també ha rebut visites institucionals, per donar a conèixer el seu model innovador, com la visita de Puntos Limpios de Guadalajara, juntament amb l’AMB, o la visita de la Diputació de Barcelona per prendre com el model per fer formacions a altres deixalleries sobre el seu funcionament.

Una Deixalleria de Tercera Generació

El que converteix a la Deixalleria en un model únic, és perquè ofereix un ventall d’activitats enfocades a la millora ambiental, fomentant circuits de reutilització i promovent el desenvolupament d’itineraris d’inserció sociolaboral. Disposa de diversos espais per poder fer-ho possible, com Viladecans Repara, Els Encants de Viladecans o l’hort urbà, entre d’altres.

Viladecans Repara és un punt de trobada on cada divendres a la tarda s’ofereixen assessoraments gratuïts per empoderar a la ciutadania en l’autoreparació dels seus propis aparells. Cada sessió està especialitzada en una categoria, com és la reparació de bicicletes, d’aparells elèctrics i electrònics, de roba, o de fusteria.

No només això, sinó que dos dissabtes al mes, l’espai Repara acull tallers per aprendre nous hàbits sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. En l’oferta programada hi podem trobar tallers d’aprofitament alimentari, d’aprendre a fer conserves, per adquirir competències d’electricitat bàsica o per decorar roba amb drapet i llanes, per exemple.

Per una altra banda, els Encants de Viladecans és una botiga de productes de segona mà ubicada a la Deixalleria municipal que fomenta el consum ètic i responsable, allargant la vida útil i donant circularitat als productes que ven. Al mateix temps, cuida de la teva butxaca, oferint articles a preus molt assequibles amb els que contribuïm a crear ocupació per a persones en situació de vulnerabilitat social.

Per tant, els Encants de Viladecans, representen un espai dinàmic on el públic dona circularitat al residu tèxtil comprant productes de segona mà, i a través de Viladecans Repara aprèn i se sensibilitza en matèria d’educació ambiental.

A més, la Deixalleria és reconeguda per la seva contribució en la creació de 3 llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat social. Gràcies a la implicació de l’Empresa d’Inserció Solidança Treball, el personal que treballa a la Deixalleria forma part d’un itinerari d’inserció sociolaboral gestionat per l’entitat, on col·lectius en risc d’exclusió social es beneficien d’una estada de contractació temporal, mentre reforcen les seves habilitats per reinserir-se al món laboral ordinari.

Per tots aquests motius, es tracta d’un model de Deixalleria innovador, reconegut com de 3a Generació. Això vol dir que, no és únicament un punt de recollida de residus, com seria una deixalleria de 1a Generació, sinó que proveeix altres serveis que suposen un valor afegit.

T’esperem al C/Agricultura s/n al polígon Industrial de l’Ajuntament de Viladecans, just a la sortida cap a l’autopista.

  • Cat
  • Cast