Solidança innova en nous productes basats en residu tèxtil

Nous models de productes d'innovació textil de Circutex

L’entitat social Solidança codissenya un cabàs i una motxilla sota criteris innovadors d’ecodisseny

Circutex Ecodisseny és un projecte impulsat per Solidança i desenvolupat de la mà d’Eurecat, amb el suport d’ACCIÓ, que té com a objectiu impulsar la innovació en residu tèxtil.

Amb l’experiència del contenidor CIRCUTEX que es va crear el 2022 amb l’objectiu de crear un nou dipòsit de roba a partir de teixit reciclat postconsum que servís per a la recollida de roba en establiments tancats, s’ha introduït el residu tèxtil en el circuit de l’economia circular. Per mitjà de la producció de material recuperat / reciclat tèxtil, hem estudiat les possibles solucions conceptuals que pugui necessitar el mercat i produïm un model de teixit circular.

Nous productes d’innovació tèxtil

Amb aquest precedent, ens hem decantat per la producció de dos models nous: un cabàs i una motxilla. Tant un com l’altre s’han ideat amb estratègies d’ecodisseny, material reciclat i patronatge de residu zero. A més, els productes s’han creat sota el concepte “fes-ho tu mateix”, perquè el mateix consumidor pugui muntar-los a partir de les instruccions que facilitem. El producte està creat sota un patró únic d’una sola peça de teixit que s’uneix a través de botons o d’una corretja.

Recupera aquí el vídeo del procés de creació dels models de Circutex.

Actualment, estem pendents d’un estudi sobre l’impacte positiu en el medi ambient d’aquests productes. D’aquesta manera, podrem quantificar la quantitat d’emissions de CO₂ que hem reduït amb la iniciativa.

El projecte que es presenta forma part de la posada en marxa d’un nou model d’activitat a Solidança. L’experiència que acumula l’entitat, amb 26 anys en la recuperació de residus, ha permès fer una aposta per ampliar la recuperació de part del residu tèxtil que es destina a reciclatge o que es destrueix. D’aquesta manera, es fomenta la revalorització amb una nova línia d’upcycling en tèxtil a Solidança, incentivant així un nou model de negoci més circular.

El projecte Circutex s’ha elaborat amb la col·laboració d’Eurecat i el suport d’ACCIÓ.